Ero sivun ”Kansanpuolue (maalaisten)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
[[Eduskuntavaalit 1917|Vuoden 1917 eduskuntavaaleissa]] Kansanpuolue oli vaaliliitossa nuorsuomalaisten ja vanhasuomalaisten kanssa. Puolue sai viisi [[kansanedustaja]]a, joista kolme nousi eduskuntaan [[Mikkelin läänin vaalipiiri]]stä. Kansanpuolue keräsi kannatuksensa pääasiassa porvarilliselta maalaisväestöltä, kuten tilanomistajilta.
 
Osa Kansanpuolueesta ryhmittyi 1918 [[monarkia]]n kannattajiin, osa [[tasavalta|tasavallan]]. Porvarikentän yhdistäjäksi perustettu puolue oli siten itsekin hajalla. Enemmistö päätti 8. joulukuuta 1918 sulauttaa puolueen [[Kansallinen Edistyspuolue|Kansalliseen Edistyspuolueeseen]]. Puolueen kansanedustajista tasavaltalaiset [[Taavetti Heimonen]], [[Erkki Pullinen]] ja [[Kaarlo Vuokoski]] liittyivät [[Edistyspuolue]]eseen ja monarkistit [[Jussi Puumala]] ja [[August Tanttu]] [[Kansallinen kokoomus|kokoomukseenKokoomukseen]].
 
Edistyspuolueessa moni aiemmista kansanpuoluelaisista asemoitui 1920-luvulla konservatiiviseen siipeen (niin sanottu Pullisen–Viljasen linja). Edistyspuolueen muovauduttua yhä kaupunkilaisemmaksi sekä kuluttaja-asioille ja virkamiesluokalle myönteiseksi, siirtyi puolueen jäsenistä runsas joukko (mm. Erkki Pullinen) [[Maalaisliitto]]on, joka oli lähellä Kansanpuoluetta niin aatteellisesti kuin poliittisestikin. Tällöin edistyspuolue menetti suuten osan Mikkelin vaalipiirin kannatuksestaan Maalaisliitolle.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko