Ero sivun ”Oulun Merenkävijät” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Aiheesta muualla: muutos väärässä artikkelissa
Rivi 113: Rivi 113:
* [http://koti.netplaza.fi/~telakkas/ Oulun Hietasaaren veneilykeskus], Oulun merenkävijöiden kotisatama.
* [http://koti.netplaza.fi/~telakkas/ Oulun Hietasaaren veneilykeskus], Oulun merenkävijöiden kotisatama.
* [http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=40000&text=Oulun+Merenk%C3%A4vij%C3%A4t&y=7214006&x=2567935&lang= Oulun Merenkävijäin kotisatama Karttapaikan kartalla]
* [http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=40000&text=Oulun+Merenk%C3%A4vij%C3%A4t&y=7214006&x=2567935&lang= Oulun Merenkävijäin kotisatama Karttapaikan kartalla]
* [http://www.kaleva.fi/plus/juttu805823_page0.htm Sammakon ja seilaajan paratiisi]; Kaleva, 20.7.2009, Liisa Laine.


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 6. elokuuta 2009 kello 14.54

Oulun Merenkävijäin pursilipussa on edelleen käytössä alkuperäinen ajankuvaan sopiva kansallisromanttinen tunnus 1900-luvun alusta

Oulun Merenkävijät ry, lyhenteeltään OM, on Oulussa vuonna 1927 perustettu purjehdusseura. Seuran perusti joukko entisiä OPS:n jäseniä ajankuvaan sopivin aatteellisin perustein - täysuomalaiseksi, suomenkieliseksi, purjehdusseuraksi. Aktiivisesti toimivassa urheiluseurassa on yli 396 jäsentä ja lisäksi OM:ään kuuluu vuoden 2005 tietojen mukaan 112 purjevenettä, 65 moottorivenettä.

Seura on alun perin perustettu ylläpitämään veneilyharrastusta, kuten purje- ja moottoriveneilyä sekä soutu- ja melontaharrastusta. Seuran tavoitteena on kehittää ja edistää paikallista purjehduskulttuuria, jäsenten taitotietoa purjehduksessa, merenkulussa ja merimiestaidoissa sekä tutustuttaa ihmiset rehtiin merimieshenkeen.

Oulun Merenkävijät ry:n veneenomistajat kuuluvat joko Suomen Purjehtijaliittoon (SPL) tai Suomen Veneilyliittoon (SVEL).

Toiminta

Kehittyäkseen Oulun Merenkävijät ry on asettanut itselleen tavoitteita, joiden saavuttamiseksi se on valmistellut ja vahvistanut strategian[1]. Strategiassa seuraa luvataan kehittää taspuolisesti ottaen huomioon kaikki ikäryhmät ja yhdistyksen sääntöjen[2] mahdollistamat harrastusmuodot. Strategian mukaan jokaisella jäsenellä on mahdollisuus kehittää seuratoimintaa eri jaoksissa. Vuonna 2004 hyväksytyissä säännöissä yhdistyksen tarkoitus on:

  • edistää merikelpoisten alusten rakentamista, varustamista, hoitoa ja käyttämistä
  • herättää ja ylläpitää harrastusta purjehdukseen, moottoriveneilyyn, soutu- ja melontaurheiluun sekä merenkulkuun
  • kehittää ja edistää purjehdus-, merenkulku- ja merimiestaitoja
  • herättää ja ylläpitää hyvää merenkulkijahenkeä ja –perinnettä sekä
  • toimia jäsentensä yhdyselimenä.

Tarkoituksen toteutumiseksi Oulun Merenkävijät ry järjestää:

  • purjehdus-, moottorivene-, navigointi-, soutu- ja melontakilpailuja,
  • matka-, retki- ja yhteispurjehduksia, tietopuolista ja käytännön koulutusta sekä valistusta ja neuvontaa, samoin kuin
  • erilaista kuntoilu- ja virkistystoimintaa.

Purjehduskoulu

Oulun Merenkävijäin purjehduskoulu järjestää vuosittain suositun Suomen Purjehtijaliiton auktorisoiman purjehtijakurssin. Kurssin tavoitteena on antaa oppilaalle käytännön taidot toimia purjeveneen miehistön jäsenenä sekä opettaa turvallista veneilyä. Auttaakseen nuoria purjehtijoita harrastuksessa alkuun Oulun Merenkävijät ry on hankkinut seuralaisten käyttöön perehdyttämisveneen s/y Ompun, Albin Express.

Kilpailujaos

Kilpapurjehtijoiden harjoittelualue Nallikarin edustalla.
1 rata-alue
2 Kyrönkari
3 Kolmikulma
4 Hermannit
5 Toppilansalmi
6 Nallikari, ”Majakka”
Hietasaaren veneilykeskus lokakuussa 2008.

Oulun Merenkävijäin kilpailujaos järjestää monia paikallisia purjehduskilpailuja kesän aikana yhdessä muiden oululaisten urheiluseurojen kanssa. Yhteistyössä ravintola Matalan kanssa se järjestää Matala Ocean Racen, josta on tullut lyhyessä ajassa yksi tärkeimmistä Perämeren purjehdustapahtumista. Oulun Merenkävijät on pyrkinyt turvaamaan ja edistämään kaikkien oululaisten kilpapurjehtijoiden harjoittelumahdollisuuksia Oulun kaupungin avustuksella merkitsemällä Oulun Selälle harjoittelualueen ratapurjehtijoille. Harjoittelualueen halkaisija noin 1 mpk ja keskimerkille lyhennetyn radan pituus 0.5 mpk.

Jokavuotisia purjehduskilpailuja Oulun alueella

Juniorit

Oulun Merenkävijät ry:n junioritoiminta tapahtuu Sailing Team Oulun nimissä yhdessä OPS:n ja OTPS:n kanssa. Sekä juniori- että aikuisjäsenten käytettävissä on neljä optimisti-, kolme mini12 / 2.4 mR -venettä ja kolme Zoom8-jollaa. Vuonna 2006 Oulun Merenkävijät hyväksyttiin viidentenä pursiseurana nuorisotyön Sinettiseuraksi. Talvisin seura järjestää harjoituksia kerran viikossa.

Katsastustoiminta

OM:n katsastaa jäsentensä veneet.

Retkiveneilyjaos

Seura järjestää erilaisia tapahtumia kuten eskaadereita ja muita yhteispurjehduksia Perämeren muihin suuriin tapahtumiin.

Navigaatiokerho

Navigaatiokerho osallistuu navigaatiokoulutuksen järjestämiseen.

Jäsenlehti Ryöppy

Jäsenille postitettava Ryöppy -niminen lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Se on luettavissa myös seuran kotisivuilla ja Oulun maakuntakirjastossa.

Kotisatama

Seuran kotisatama sijaitsee Oulujoen suistossa Hietasaaren Veneilykeskuksessa. Veneilykeskuksessa on ravintolarakennus, huoltorakennus ja kolme telakointihallia. Veneilykeskuksessa Oulun Merenkävijät ja Oulun Purjehdusseura (OPS) tarjoavat jäsenilleen mahdollisuuden laituripaikkaan ja telakointiin. Vuodesta 1960 vuoteen 1972 Telakkasäätiön venevaja sijaitsi Oulun Torinrannassa Kiikelissä. Kiikelin venevaja ja suurin osa OM:n ja OPS:n venekannasta tuhoutui 1972 vuoden tulipalossa. Tämän jälkeen Telakkasäätiö vuokrasi nykyisen maa-alueen Johanssoninrannasta.

Maja

Iin Röyttä
1 satama
2 Luotsila ja Lastaaja
3 OM:n maja

OM:n maja on Iin Röytässä. Maja on kaikkien jäsenten käytettävissä. Siellä järjestetään kesäisin seuran yhteisiä tapahtumia, niin juhlia kuin talkoita.

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. Oulun Merenkävijät ry:n strategia oulunmerenkavijat.fi. 16. helmikuuta 2005.
  2. Oulun Merenkävijät ry:n säännöt oulunmerenkavijat.fi. 16. maaliskuuta 2004.