Suomen Veneilyliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Veneilyliiton merkki, joka on myös Suomen Moottoriveneklubi ry:n erikoismerkki

Suomen Veneilyliitto - Finlands Båtförbund ry oli vuonna 1937 perustettu veneilyjärjestö. Yhdistyksen nimestä käytettiin lyhennettä SVEL. Vuoden 2011 alussa silloiset veneilyn keskusjärjestöt Suomen Purjehtijaliitto ja Suomen Veneilyliitto fuusioitiin. Käytännössä fuusio toteutettiin siten, että Veneilyliiton toiminnot siirrettiin Purjehtijaliittoon, Purjehtijaliiton nimi muutettiin muotoon Suomen Purjehdus ja Veneily ry (ruotsiksi Segling och Båtsport i Finland rf) ja Veneilyliitto lakkautettiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liitto perustettiin nimellä Suomen Moottoriveneliitto - Finlands Motorbåtsförbund ry. Liiton perustamisen taustalla oli tarve organisoida moottoriveneiden kilpailutoimintaa kansallisella tasolla. Liiton perustamisvaiheessa tärkeä toimija oli Suomen Moottoriveneklubi - Finlands Motorbåtsklubb ry, josta tulikin yhtä kuin liitto pitkäksi ajanjaksoksi, sodasta johtuen jopa kymmeneksi vuodeksi. Klubin lipun erikoismerkki annettiin jopa liiton lippumerkiksi. Liitto sai kansallisen valtuutetun (NA) aseman SMK:lta vasta vuonna 1948, jolloin liitto alkoi päättää suomalaisiin moottorivenekilpailuihin liittyvistä asioista ja tuli kansainvälisen moottoriveneliiton UIM:n suomalaiseksi jäseneksi.

Kilpailutoimintapainotteisen alkuvaiheen jälkeen liitosta kehittyi moottoriveneilyseurojen keskusjärjestö, jonka tarkoituksena oli tukea ja edistää veneilyä, veneurheilua ja merenkulkuharrastusta Suomessa aatteellisena valtakunnallisena keskus- ja edunvalvontajärjestönä. Tämän mukaisesti liitto toimi jäsenseurojensa keskusjärjestönä hoitaen niitä tehtäviä, joita jäsenseurat olivat sen hoidettaviksi antaneet. Erilaisten seuratoimintaa ja veneilijöitä palvelevien tehtävien lisäksi liiton säännöissä oli asetettu tehtäväksi myös veneilyn yleinen edunvalvonta, joka kasvattikin merkitystään liiton toiminnan loppuvaiheessa.

Yritys yhtenäistää liitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden toiminnaltaan hyvin samanlaisen liiton eli Moottoriveneliiton ja Purjehtijaliiton rinnakkainen olemassaolo koettiin jo varsin varhain haitaksi, joten liittojen yhtenäistämistä alettiin suunnitella.

Yhteistyö, kärjessä katsastustoiminta, käynnistyi helposti ja toimi hyvin, mutta varsinainen liittojen yhdistäminen tuntui eri syistä ajoittain jopa mahdottomalta. Katsastustoiminta on aina ollut nimenomaan Purjehtijaliiton hoidossa, koska se aloitti tämän toiminnan jo varsin varhain perustamisensa jälkeen eikä käytännön muuttamiseen nähty mitään aihetta.

Kun molemmissa liitoissa tapahtui 1990-luvulla sukupolvenvaihdos johdossa, oli pitkään vireillä hanke, jonka tarkoituksena olisi ollut se että ja Moottoriveneliitto olisivat fuusioituneet yhdeksi suureksi liitoksi, minkä vuoksi Moottoriveneliiton nimi valmistelevana toimena vaihtui nykyiseksi. Samoin Moottoriveneliiton lehti PROP vaihtoi nimensä muotoon VENEILIJÄ. Vuonna 1996 tuli kuitenkin päätös, että fuusiota lykätään toistaiseksi.[1]

Uusi fuusioyritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnitelmia, kaavailuita ja kokouksia päätöksineen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudet neuvottelut alkoivat kaksitoista vuotta myöhemmin ja lopulta 14. marraskuuta 2009 pidetyssä liittokokouksessa päätettiin yksimielisesti saattaa yhdentymisneuvottelut loppuun. Aikataulu tosin jäi vielä avoimeksi.

17. huhtikuuta 2010 oli Veneilyliiton vuosikokouksen jälkeen asiaa käsittelevä hyvin tärkeä kokous Espoon Hanasaaressa. Tähän kokousosioon kutsuttiin myös Purjehtijaliiton jäsenseurojen edustajia. Siellä liittoyhdistymistyöryhmän luonnos esiteltiin ensimmäistä kertaa. Alueittain pidettiin kokouksia, pääkaupunkiseudun osalta liittojen toimitiloissa Espoon Westendissä 5. toukokuuta 2010, joissa selvitettiin että uuden yhdistetyn liiton pitäisi käynnistyä 1. tammikuuta 2011.

Käytännöllisimmäksi menettelytavaksi esitettiin se, että Purjehtijaliitto muuttaa nimensä Suomen Purjehdus ja Veneily ry:ksi ja Veneilyliitto lopettaa oman toimintansa. Niitä Veneilyliiton jäsenseuroja jotka eivät vielä kuulu Purjehtijaliittoon kehotetaan liittymään uudistuneeseen liittoon kunhan nimi- ja sääntömuutokset ovat laillisesti varmistuneet.

Tärkeä pointti asiassa oli se että Purjehtijaliiton säännöt muutettaisiin kokonaisuudessaan. Vaikka SPL ehdotuksen mukaan säilyy juridisena henkilönä (eli yhdistysrekisterinumero pysyy samana) niin käytännössä lopputulos on sama kuin jos olisi perustettu täysin uusi liitto. Myös kaikki luottamushenkilöt jouduttaisiin valitsemaan uudelleen uusien sääntöjen mukaisesti. Näin esimerkiksi valtionavut säilyisivät entiseen malliin.

Käytännön asiat selvitetään yksi kerrallaan;ketään liittojen toimihenkilöistä ei varsinaisesti irtisanottu vaan asiat toteutettiin toisin: enemmistö siirtyisi uuteen liittoon vanhoina työntekijöinä, muutaman poistuvan kohdalla asia toteutettaisiin ns. luonnollisella poistumalla eli pääosin eläköitymisillä. Näin asia pitkälti toteutuikin.

Veneilyliiton merkki palautettiin, asiasta tehdyn esityksen mukaisesti, sitä koko ajanjakson käyttäneelle, liiton tehtäviä käynnistämisvaiheen ja erittäin vaikeiden sotavuosien ajan hoitaneelle Suomen Moottoriveneklubille, joskin uutta tunnusta suunniteltaessa käytettiin edelleen tällä vanhalla merkillä varustettuja seura- ja pätevyysviirejä sekä suoritusmerkkejä. Niiden uusiminen on vielä osittain käynnissä vaikka uusi erikoismerkki hyväksyttiin liikenteen turvallisuusvirastossa joulukuussa 2011.

Kaikki käytännön asiat ovat pitkälti vielä käyntiprosessin alaisia.

Vanhan liittojohdon antaman epävirallisen - ja sittemmin virallistetun - tiedon mukaan ei näitä vanhoja tunnuksia kielletä missään vaiheessa eli jos sellaisen on aikanaan saanut sen saa myös pitää, mutta uusia ei tietyssä vaiheessa enää tule. Samoin kaikki olemassa olevat vanhoilla tunnuksilla varustetut katsastuslomakkeet ja venetodistukset ym. asiakirjat käytetään loppuun ja uusiin siirrytään porrastetusti.

Uusien tunnusten suunnittelu eteni kaikessa hiljaisuudessa ja joulukuussa 2011 ne julkistettiin.

Veneilyn keskusjärjestöt yhdistyvät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Veneilyliitto ja Purjehtijaliitto yhdistyivät vuoden 2011 alusta alkaen uudeksi Suomen Purjehdus ja Veneily -järjestöksi. Liiton säännöt ja luottamushenkilöstö sekä toimihenkilöt uudistuivat kokonaan. Oikeushenkilönä Purjehtijainliitto säilyi eli yhdistysrekisterinumero ei vaihtunut. Käytännössä vaikutus oli kuitenkin sama kuin se että olisi perustettu kokonaan uusi liitto. Asia ratkaistiin lopullisesti liittojen kahdessa kokouksessa 6. kesäkuuta ja 29. elokuuta 2010.

Ensimmäinen kokous pidettiin suunnitelmien mukaisesti Espoon Hanasaaressa ja yksimielisesti päätettiin kuten oli kaavailtu: Purjehtijaliitto muuttaa nimensä ja sääntönsä sekä Suomen Veneilyliitto lopettaa itsenäisen toimintansa. Samoin suositus vielä Purjehtijaliittoon kuulumattomille Veneilyliiton jäsenseuroille liittyä uuteen päätettiin säilyttää. Päätökset vahvistettiin toisessa kokouksessa 29. elokuuta 2010.

Veneilyliitto tiedotti toisen kokouksen jälkeen että jollei tule mitään täysin odottamatonta ja äärimmäisen epätodennäköistä muutosta suunnitelmiin, Veneilyliiton oma toiminta loppuu 31. joulukuuta 2010 ja uusittu liitto käynnistyy 1. tammikuuta 2011.[2]

Näin tapahtuikin ja Suomen Veneilyliiton itsenäinen toiminta päättyi 1.1.2011.

Virallinen lehdistötiedote[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purjehtijaliitto ja Veneilyliitto yhdistävät toimintonsa. (Pdf-tiedosto)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PROP 3/1996,Puheenjohtajan palsta, s. 3
  2. Suomen Veneilyliitto Tietoa yhdistymisestä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]