Ero sivun ”Yhdistyneen kuningaskunnan osat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
paranneltu, virheellinen ja sekava alku poistettu
Rivi 1: Rivi 1:
[[Yhdistynyt kuningaskunta|Yhdistyneen kuningaskunnan]] eri osilla, [[Englanti]], [[Skotlanti]], [[Wales]] ja [[Pohjois-Irlanti]], on varsin erilaiset historiat, ja sen vuoksi myös niiden hallintojärjestelmät eroavat toisistaan.
[[Yhdistynyt kuningaskunta]] koostuu neljästä osasta, joita yleisesti nimitetään maiksi ([[englannin kieli|englanniksi]] ''country''). Nämä ovat [[Englanti]], [[Skotlanti]], [[Wales]] ja [[Pohjois-Irlanti]]. Jokaisella maalla on oma paikallishallintojärjestelmänsä ja aluejakonsa, ja erityisesti Englannissa järjestelmä vaihtelee jopa maan sisällä eri alueilla.

''City'' on koosta huolimatta kaupunki, jolle kuninkaallinen on myötänyt asiaan kuuluvan arvonimen.

Sana "[[borough]]" tulee [[muinaisenglanti|muinaisenglannin]] sanasta ''burh'', joka on merkinnyt linnoitettua kaupunkia. Skotlannissa vastaava sana on ''burgh''. Boroughia hallitsi perinteisesti valittu kaupunginhallitus (englanniksi ''corporation''). Toinen merkitys on, että ''borough'' on viitannut kaupunkiin, jolla on edustaja parlamentissa (''parliamentary boroughs''). Kaupunki ilman parlamenttiedustajaa oli ''municipal borough''. Borough'n arvonimen omaava kunta voi nimittää pormestarin (mayor).

Vuonna [[1888]] ''borough'''t jaettiin kaupunkeihin, joilla oli kreivikuntien oikeudet (''county borough''), ja tavallisiin kuntiin (''municipal borough''). Parlamentin vaalipiirien rajat irroitettiin myöhemmin kuntien rajoista, ja kaikista vaalipiireistä tuli yhden edustajan kokoisia.

Pienemmistä kaupungeista tehtiin taajamia (urban district) vuonna [[1894]]. Vuonna [[1974]] ''borough'''n ja kreivikunnan ero päätettiin ja ne jaettiin piireihin. Tilanne ei kuitenkaan kestänyt kauaa, ja 1990-luvulla monet kaupungit, jotka olivat vanhoja ''county borough''eja, ovat jälleen saaneet oman hallinnon.

[[Suur-Lontoo]]n kaupunginosat ovat myös ''borough'''eja, lukuun ottamatta kahta, ''City of London'' ja ''City of Westminster''. Lontoon kaupunginosille ei tietenkään ole jokaiselle pormestaria, vain Lontoon Cityllä, jonka seremoniallinen johtaja on ''Lord Mayor''. Koko Lontoolla on yhteinen vaaleille valittu pormestari. ''[[City of London]]'' on itsessään varsin pieni, sen ala on 2,90 km² ja asukasluku 7807 ([[2002]]).


==[[Englanti]]==
==[[Englanti]]==
Englanti on jaettu yhdeksään [[lääni]]in (katso [[Englannin läänit]]), jotka puolestaan jakautuvat yhteensä 81 [[kreivikunta]]an. Suur-[[Lontoo]]n lääni ([[Greater London]]) ei kuitenkaan kuulu mihinkään kreivikuntaan. Lisäksi maassa on 354 [[kunta]]a, jotka toimivat paikallishallinnon alimpana tasona.
Englanti on jaettu yhdeksään [[lääni]]in (''region'', katso [[Englannin läänit]]), jotka puolestaan jakautuvat yhteensä 81 [[kreivikunta]]an (''county'', katso [[Englannin kreivikunnat]]). Suur-[[Lontoo]]n lääni ([[Greater London]]) ei kuitenkaan kuulu mihinkään kreivikuntaan. Kreivikunnat (ja Suur-Lontoo) on jaettu edelleen yhteensä 354 [[kunta]]an (''district'', katso [[Englannin kunnat]]). Paikallishallinnon alimpana tasona toimivat joillakin alueilla lisäksi [[kaupunginosa]]t ja kylät (''parish'').

==[[Pohjois-Irlanti]]==
24 piiriä (district), 2 suurkaupunkia (city), 6 kreivikuntaa (county)

Piirit: [[Antrim]], [[Ards]], [[Armagh]], [[Ballymena]], [[Ballymoney]], [[Banbridge]], [[Carrickfergus]], [[Castlereagh]], [[Coleraine]], [[Cookstown]], [[Craigavon]], [[Down]], [[Dungannon]], [[Fermanagh]], [[Larne]], [[Limavady]], [[Lisburn]], [[Magherafelt]], [[Moyle]], [[Newry and Mourne]], [[Newtownabbey]], [[North Down]], [[Omagh]], [[Strabane]]

Suurkaupunkit: [[Belfast]], [[Derry]]

Kreivikunnat: [[County Antrim]], [[County Armagh]], [[County Down]], [[County Fermanagh]], [[County Londonderry]], [[County Tyrone]]


==[[Skotlanti]]==
==[[Skotlanti]]==
Skotlanti on vuodesta [[1996]] asti ollut jaettu 32 hallintoalueeseen (''council area'', katso [[Skotlannin hallintoalueet]]). Nämä ovat ainoa koko maan kattava paikallishallintojärjestelmä. Hallintoalueiden alapuolella on joillakin alueilla paikallisvaltuustoja, mutta näiden toimivalta on hyvin rajallinen.
32 aluetta (council area): [[Aberdeen City]], [[Aberdeenshire]], [[Angus]], [[Argyll and Bute]], [[The Scottish Borders]], [[Clackmannanshire]], [[Dumfries and Galloway]], [[Dundee City]], [[East Ayrshire]], [[East Dunbartonshire]], [[East Lothian]], [[East Renfrewshire]], [[City of Edinburgh]], [[Falkirk]], Fife]], [[Glasgow City]], [[Highland]], [[Inverclyde]], [[Midlothian]], [[Moray]], [[North Ayrshire]], [[North Lanarkshire]], [[Orkney Islands]], [[Perth and Kinross]], [[Renfrewshire]], [[Shetland Islands]], [[South Ayrshire]], [[South Lanarkshire]], [[Stirling]], [[West Dunbartonshire]], [[Eilean Siar (Western Isles)]], [[West Lothian]]


==[[Wales]]==
==[[Wales]]==
Walesissa on 22 hallintoaluetta (''unitary authority'', katso [[Walesin hallintoalueet]]), joista yhdeksän on [[kreivikunta|kreivikuntia]] (''county''), kymmenen kauppaloita (''county borough'') ja kolme kaupunkeja (''city''). Hallintoalueiden alapuolella toimivat Englannin kaupunginosa- ja kylävaltuustoja muistuttavat paikallisvaltuustot.
11 kauppalaa (county borough), 9 kreivikuntaa (county), 2 kaupunkia ja kreivikuntaa (cities and counties)


==[[Pohjois-Irlanti]]==
Kauppalat: [[Blaenau Gwent]], [[Bridgend]], [[Caerphilly]], [[Conwy]], [[Gwynedd]], [[Merthyr Tydfil]], [[Neath Port Talbot]], [[Newport]], [[Rhondda Cynon Taff]], [[Torfaen]], [[Wrexham]]
Pohjois-Irlanti koostuu 26 kunnasta (''district'', katso [[Pohjois-Irlannin kunnat]]).

Kreivikunnat: [[Isle of Anglesey]], [[Ceredigion]], [[Carmarthenshire]], [[Denbighshire]], [[Flintshire]], [[Monmouthshire]], [[Pembrokeshire]], [[Powys]], [[The Vale of Glamorgan]]

Kaupunkit ja kreivikunnat: [[Cardiff]], [[Swansea]]


==Erillisalueet==
==Erillisalueet==
Rivi 41: Rivi 19:


[[Luokka:Yhdistynyt kuningaskunta]]
[[Luokka:Yhdistynyt kuningaskunta]]
[[en:Subdivisions of the United Kingdom]]

Versio 15. joulukuuta 2005 kello 21.21

Yhdistynyt kuningaskunta koostuu neljästä osasta, joita yleisesti nimitetään maiksi (englanniksi country). Nämä ovat Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti. Jokaisella maalla on oma paikallishallintojärjestelmänsä ja aluejakonsa, ja erityisesti Englannissa järjestelmä vaihtelee jopa maan sisällä eri alueilla.

Englanti

Englanti on jaettu yhdeksään lääniin (region, katso Englannin läänit), jotka puolestaan jakautuvat yhteensä 81 kreivikuntaan (county, katso Englannin kreivikunnat). Suur-Lontoon lääni (Greater London) ei kuitenkaan kuulu mihinkään kreivikuntaan. Kreivikunnat (ja Suur-Lontoo) on jaettu edelleen yhteensä 354 kuntaan (district, katso Englannin kunnat). Paikallishallinnon alimpana tasona toimivat joillakin alueilla lisäksi kaupunginosat ja kylät (parish).

Skotlanti

Skotlanti on vuodesta 1996 asti ollut jaettu 32 hallintoalueeseen (council area, katso Skotlannin hallintoalueet). Nämä ovat ainoa koko maan kattava paikallishallintojärjestelmä. Hallintoalueiden alapuolella on joillakin alueilla paikallisvaltuustoja, mutta näiden toimivalta on hyvin rajallinen.

Wales

Walesissa on 22 hallintoaluetta (unitary authority, katso Walesin hallintoalueet), joista yhdeksän on kreivikuntia (county), kymmenen kauppaloita (county borough) ja kolme kaupunkeja (city). Hallintoalueiden alapuolella toimivat Englannin kaupunginosa- ja kylävaltuustoja muistuttavat paikallisvaltuustot.

Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlanti koostuu 26 kunnasta (district, katso Pohjois-Irlannin kunnat).

Erillisalueet

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvat erillisalueet:

Anguilla, Bermuda, Brittiläinen Intian valtameren alue (British Indian Ocean Territory), Brittiläiset neitsytsaaret (British Virgin Islands), Caymansaaret, Falklandinsaaret, Gibraltar, Guernsey, Jersey, Mansaari (Isle of Man), Montserrat, Pitcairn (Pitcairn Islands), Saint Helena, Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret (South Georgia and the South Sandwich Islands), Turks- ja Caicossaaret.