Ero sivun ”Osman II” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: is:Ósman 2.
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: mk:Осман II
Rivi 26: Rivi 26:
[[lv:Osmans II]]
[[lv:Osmans II]]
[[hu:II. Oszmán]]
[[hu:II. Oszmán]]
[[mk:Осман II]]
[[nl:Osman II]]
[[nl:Osman II]]
[[ja:オスマン2世]]
[[ja:オスマン2世]]

Versio 12. elokuuta 2008 kello 08.23

Osman II

Osman II (3. marraskuuta 160420. maaliskuuta 1622) oli Osmanien valtakunnan sulttaani vuodesta 1618 kuolemaansa asti.

Osman II syntyi Istanbulissa sulttaani Ahmed I:n ja tämän vaimon Mâhfirûze Sultanin vanhimmaksi pojaksi. Hänen äitinsä halusi pojastaan mahdollisimman sivistyneen, joten nuori Osman II joutui opiskelemaan runoutta ja vieraita kieliä. Hän osasi puhua ainakin arabiaa, persiaa, kreikkaa, latinaa ja italiaa. Hänestä tuli sulttaani setäänsä Mustafa I:sta vastaan tehdyn vallankaappauksen ansiosta. Nuoruudestaan huolimatta 14-vuotias Osman II halusi osoittaa olevansa kyvykäs hallitsija ja solmi rauhan safavidien Persian kanssa. Häntä alettiinkin nopeasti pitämään älykkäänä ja ankarana hallitsijana.

Osman II yritti uudistaa Osmanien valtakunnan sotavoimia ja suunnitteli uskollisten upseeriensa kanssa muodostavansa uudenlaisen armeijan, johon kuuluisi turkkilaisia, egyptiläisiä, syyrialaisia ja turkmeeneja. Hän yritti myös rajoittaa armeijaa komentavien janitsaarien valtaoikeuksia. Janitsaarit eivät pitäneet Osman II:n tekemistä uudistuksista, ja alkoivat juonitella häntä vastaan.

Vuonna 1622 Osman II ilmoitti lähtevänsä pyhiinvaellukselle Mekkaan, mutta pian levisi huhuja, joiden mukaan sulttaani yrittikin paeta mukanaan palatsinsa aarteet. Tästä raivostuneet janitsaarit alkoivat avoimesti kapinoimaan ja tunkeutuvat sulttaanin palatsiin. Tarinan mukaan miekalla aseistautunut Osman II onnistui surmaamaan kuusi janitsaaria, ennen kuin hänet otettiin vangiksi. Hänet teloitettiin kuristamalla hengiltä ja uudeksi hallitsijaksi tuli Mustafa I.


Edeltäjä:
Mustafa I
Osmanien sulttaani Seuraaja:
Mustafa I