Mustafa I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustafa I
Osmanien valtakunnan sulttaani
Valtakausi 22. marraskuuta 161726. helmikuuta 1618
Edeltäjä Ahmed I
Seuraaja Osman II
Valtakausi 20. toukokuuta 162210. syyskuuta 1623
Edeltäjä Osman II
Seuraaja Murat IV
Syntynyt 1591
Manisa, Osmanien valtakunta
Kuollut 20. tammikuuta 1639 (48 vuotta)
Topkapın palatsi, Konstantinopoli
Suku Osmani
Isä Mehmed III
Äiti Halime Sultan
Uskonto sunnalaisuus
Nimikirjoitus

Mustafa I (159120. tammikuuta 1639) (arabiaksi: مصطفى الأول) oli Osmanien valtakunnan sulttaani vuosina 16171618 ja 16221623.

Mustafa I oli sulttaani Mehmed III:n ja tämän vaimon Handan Sultanan poika. Hän vietti suurimman osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan isoveljensä Ahmed I:n vankina. Veljensä kuoleman jälkeen Mustafa I:stä tuli sulttaani, mutta pian ilmeni, että oli ilmeisesti henkisesti häiriintynyt. Hänen kerrottiin olleen vainoharhainen ja käyttäytyneen omituisesti. Hän myös pelkäsi niin suuresti vallankaappausta, että hän teloitti jopa omia lapsiaan. Lisäksi Mustafa I oli erittäin uskonnollinen ja vietti vapaa-aikaansa lukien jatkuvasti Koraania. Hän myös väitti olevansa pyhä mies ja nähneensä Allahin lähettämiä näkyjä. Hänen alamaisensa lopulta kyllästyivät häneen ja syöksivät hänet vallasta. Mustafa I vangittiin ja uudeksi sulttaaniksi valittiin hänen veljenpoikansa Osman II.

Osman II yritti epäonnistuneesti rajoittaa janitsaarien valtaoikeuksia, minkä seurauksena raivostuneet janitsaarit teloittivat hänet ja nostivat Mustafa I:n takaisin valtaan.[1] Hänen valtakautensa ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä kansalaiset eivät hyväksyneet hallitsijakseen mielenvikaista ihmistä. Mustafa I vapautettiin tehtävistään ja hänet otettiin jälleen vangiksi. Hänen veljenpojastaan Murat IV:stä tuli uusi sulttaani, ja Mustafa I menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen vuonna 1639.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stoneman, Richard: Matkaopas historiaan: Turkki. Gloucestershire: Puijo, 1993. ISBN 951-579-033-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stoneman, s. 152


Edeltäjä:
Ahmed I
Osmanien sulttaani Seuraaja:
Osman II
Edeltäjä:
Osman II
Osmanien sulttaani Seuraaja:
Murat IV