Ero sivun ”Taisteluhelikopteri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
p
Täsmennystä botin avulla: Afganistanin sisällissota korvattiin link(e)illä Afganistanin sota (1979–1989)
p (Robot - Replacing image Flag_of_China.svg with Flag_of_the_People's_Republic_of_China.svg)
p (Täsmennystä botin avulla: Afganistanin sisällissota korvattiin link(e)illä Afganistanin sota (1979–1989))
Ensimmäisenä maailmassa taisteluhelikoptereita käyttivät [[ranska]]laiset, jotka [[Algerian itsenäisyyssota|Algerian itsenäisyyssodan]] aikana varustivat muutamia [[Bell 47]] -helikoptereita [[konekivääri|konekivääreillä]]. Taisteluhelikoptereita kuitenkin käytettiin ensimmäistä kertaa laajamittaisesti [[Vietnamin sota|Vietnamin sodassa]], jossa yhdysvaltalaiset asensivat [[Bell UH-1]] -koptereihinsa [[ohjus|ohjuksia]] ja [[konetykki|konetykeillä]]. Yksi ensimmäisistä varsinaisista taisteluhelikoptereista oli kuitenkin [[Lockheed Corporation]]in rakentama ja suunnittelema [[AH-56 Cheyenne]], joskin projekti keskeytettiin budjettivajeen ja roottoriongelmien takia.
 
Vuonna [[1967]] [[Yhdysvaltain ilmavoimat]] otti käyttöönsä [[AH-1 Cobra]]n, joka osoittatui hyvin tehokkaaksi ja menestykkääksi. Samoihin aikoihin [[neuvostoliitto]]laiset halusivat yhdistää taisteluhelikopterien ja kuljetushelikopterien ominaisuudet ja suunnittelivat [[Mil Mi-24]]:n, jolla oli merkittävä rooli [[Afganistanin sisällissotasota (1979–1989)|Afganistanin sisällissodassa]]. 1970-luvulle mennessä taisteluhelikopterit olivat saavuttaneet vakituisen aseman sekä Yhdysvaltain että Neuvostoliiton ilmavoimissa. Vuonna [[1972]] Yhdysvaltain hallitus halusi korvata AH-1 Cobran ja järjesti viiden suurimman yhdysvaltalaisen ilmailualan yrityksen kanssa suunnittelukilpailun, jonka voitti silloisen [[Hughes Helicopters]]in [[AH-64 Apache]]. Vuonna [[1991]] Yhdysvallat käytti Apache-koptereita [[Persianlahden sota|Persianlahden sodassa]], jossa ne ampuivat Yhdysvaltain ensimmäiset laukaukset.
 
Nykyisin taisteluhelikoptereiden määrä on lisääntynyt ja ne ovat levinneet useimpien valtioiden [[ilmavoimat|ilmavoimiin]]. Yhdysvaltain ja Venäjän ohella omia taisteluhelikoptereita ovat valmistaneet esimerkiksi [[Etelä-Afrikka]] ja [[Italia]].
127 540

muokkausta

Navigointivalikko