Ero sivun ”Irlanti (saari)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti muokkasi: ku:Îrland (girav)
Rivi 66: Rivi 66:
[[he:אירלנד (אי)]]
[[he:אירלנד (אי)]]
[[kw:Ynys Iwerdhon]]
[[kw:Ynys Iwerdhon]]
[[ku:Îrlanda (girav)]]
[[ku:Îrland (girav)]]
[[lt:Airijos sala]]
[[lt:Airijos sala]]
[[hu:Ír-sziget]]
[[hu:Ír-sziget]]

Versio 7. heinäkuuta 2008 kello 14.15

Irlannin saaren sijainti
Irlannin saari (tarkempi kartta)

Irlanti (iiriksi Éire) on Euroopan kolmanneksi suurin saari. Se sijaitsee Atlantin valtameressä ja koostuu Irlannin tasavallasta, joka muodostaa viisi kuudesosaa saaren pinta-alasta, sekä saaren koillisosassa sijaitsevasta Pohjois-Irlannista, joka on osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Saaren pinta-ala on 84 079 km² ja sen väkiluku noin 5,8 miljoonaa (2001). Näistä 4,1 miljoonaa asuu Irlannin tasavallassa ja loput 1,7 miljoonaa Pohjois-Irlannissa. Saaren suurin kaupunki on Dublin (iiriksi Baile Átha Cliath), jonka alueella on yhteensä 1,6 miljoonaa asukasta.

Irlanti

Pääartikkeli: Irlannin historia

Politiikka

Vaikka Irlanti on jaettu kahden valtion kesken, toimii se monissa yhteyksissä omana, yhtenäisenä entiteettinä. Esimerkiksi monissa urheilulajeissa, kuten rugbyssä ja hurlingissa Irlanti kilpailee yhteisellä maajoukkueella. Lisäksi saaren suurimpien uskontokuntien katolisuuden ja presbyteerisyyden kirkot kattavat koko saaren alueen. Irlannin tasavallan asukkaista 86 % ja Pohjois-Irlannin asukkaista 44 % on katolisia.

Kulttuuri

Kulttuuri on koko saaren alueella varsin yhtenäinen, eivätkä alueelliset erot erityisesti noudattele poliittisia rajoja. Irlanti tunnetaan maailmalla hyvin musiikistaan, niin perinteisestä kansanmusiikistaan kuin nykyaikaisista maailmankuuluista artisteistaan ja yhtyeistäänkin.

Irlannin saari satelliittikuvassa

Katso myös

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA