Ero sivun ”Kirkolliskokous” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
p
Synodi on oikeampi. Synodaali viittaa esim. Suomessakin kuuden vuoden välein kirkkolakisääteisesti pidettäviin hiippakunnan pappeinkokouksiin. Synodi taas viittaa suoraan kirkolliskokoukseen.
p (Synodi on oikeampi. Synodaali viittaa esim. Suomessakin kuuden vuoden välein kirkkolakisääteisesti pidettäviin hiippakunnan pappeinkokouksiin. Synodi taas viittaa suoraan kirkolliskokoukseen.)
'''Kirkolliskokous''' on [[kirkko|kirkon]] ylin päättävä elin, joka päättää kirkon opista. Kirkolliskokouksista käytetään myös sanaa '''synodaalisynodi'''.<ref>http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/sanats.html</ref> Klassisesti kirkolliskokous on muodostunut tietyn alueen [[piispa|piispoista]]. Kirkolliskokoukset ovat voineet olla alueellisia tai ekumeenisia.
 
[[Ekumeeniset kirkolliskokoukset|Ekumeenisiksi kirkolliskokouksiksi]] kutsutaan seitsemää kirkon opista päättänyttä kirkolliskokousta, joiden päätökset on kirkossa yleisesti tunnustettu sitoviksi. Kyseiset kirkolliskokoukset ovat ohjeellisia erityisesti ortodoksiselle ja katoliselle kirkolle. Katolinen kirkko tunnustaa ekumeenisiksi myös näiden kirkolliskokouksen jälkeen pidettyjä kirkolliskokouksia, kaikkiaan 21 kirkolliskokousta. [[protestanttisuus|Protestanttisista]] kirkoista erityisesti [[luterilaisuus|luterilaiset]] ja [[anglikaanisuus|anglikaaniset]] kirkot pitävät seitsemän ekumeenisen kirkolliskokouksen päättämiä asioita tosiasiassa arvossa, vaikkakaan eivät muodollisesti ole tehneet päätöstä niiden auktoriteetista. Nämä kirkot hyväksyvät mm. kokouksissa päätetyt asiat kolminaisuudesta ja kristuksen kahdesta luonnosta. Niiden ei kuitenkaan katsota olevan opillisissa asioissa arvovaltaisia yli [[Raamattu|Raamatun]].
51

muokkausta

Navigointivalikko