Ero sivun ”Sosialistinen Työväenpuolue (Suomi)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Hotanen (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Hotanen (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
:''Sosialistista työväenpuoluetta ei pidä sekoittaa 1920-luvun [[Suomen Sosialistinen Työväenpuolue|Suomen Sosialistiseen Työväenpuolueeseen]] (SSTP).''
:''Sosialistista työväenpuoluetta ei pidä sekoittaa 1920-luvun [[Suomen Sosialistinen Työväenpuolue|Suomen Sosialistiseen Työväenpuolueeseen]] (SSTP).''


'''Sosialistinen työväenpuolue''' (STP) oli [[Suomi|suomalainen]] toukokuussa 1973 perustettu vasemmistopuolue. Puolueen perusti [[TPSL|Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistisen Liiton]] (TPSL) vähemmistöön jäänyt vasemmistosiipi sen jälkeen, kun TPSL lakkautettiin [[2. tammikuuta]] 1973 ja enemmistö sen jäsenistä siirtyi [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen]] (SDP). STP:n perustajat kokivat jatkavansa TPSL:n toimintaa.
'''Sosialistinen työväenpuolue''' (STP) oli [[Suomi|suomalainen]] toukokuussa 1973 perustettu vasemmistopuolue. Puolueen perusti [[TPSL|Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistisen Liiton]] (TPSL) vähemmistöön jäänyt vasemmistosiipi sen jälkeen, kun TPSL lakkautettiin [[2. tammikuuta]] 1973 ja enemmistö sen jäsenistä siirtyi [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen]] (SDP). STP:n perustajien mielestä oli tarpeetonta pitää Suomessa kahta sosiaalidemokraatista puoluetta. Puolue sanoutui selkeästi irti suomalaisesta sosiaalidemokratiasta, julistautui sosialistiseksi, mutta hylkäsi sosialismin leniniläisen tulkinnan.


== STP:n alkuvaiheet ==
== STP:n alkuvaiheet ==

Versio 3. elokuuta 2007 kello 00.37

Sosialistista työväenpuoluetta ei pidä sekoittaa 1920-luvun Suomen Sosialistiseen Työväenpuolueeseen (SSTP).

Sosialistinen työväenpuolue (STP) oli suomalainen toukokuussa 1973 perustettu vasemmistopuolue. Puolueen perusti Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistisen Liiton (TPSL) vähemmistöön jäänyt vasemmistosiipi sen jälkeen, kun TPSL lakkautettiin 2. tammikuuta 1973 ja enemmistö sen jäsenistä siirtyi Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen (SDP). STP:n perustajien mielestä oli tarpeetonta pitää Suomessa kahta sosiaalidemokraatista puoluetta. Puolue sanoutui selkeästi irti suomalaisesta sosiaalidemokratiasta, julistautui sosialistiseksi, mutta hylkäsi sosialismin leniniläisen tulkinnan.

STP:n alkuvaiheet

TPSL:n oppositio kokoontui ensimmäisen kerran itsenäisesti joulukuussa 1972 Tampereella. Kokouksen osanottajat vastustivat TPSL:n puoluetoimikunnan hyväksymää sopimusta SDP:hen sulautumisesta ja vaativat toiminnan jatkamista. STP:n perustava kokous pidettiin 5.6. toukokuuta 1973 Mikkelissä. Se hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 6. heinäkuuta ja puoluerekisteriin 14. marraskuuta 1973.[1]

Mikkelin kokous valitsi STP:n puheenjohtajaksi koulunjohtaja Pentti Waltzerin ja puoluesihteeriksi Aarne Selinin.[1] Puoluevaltuustoa johti aluksi TPSL:n entinen puheenjohtaja Aarre Simonen (1973–1976) ja hänen kuolemansa jälkeen TPSL:n entinen kansanedustaja Viljo Pousi (1976–1980). Tunnetuista TPSL:n hahmoista muun muassa Sulo Kivinen jatkoi STP:n riveissä vielä 1980-luvun puolivälissä.

STP solmi vaaliliittoja Suomen kansan demokraattisen liiton kanssa osallistuessaan eduskuntavaaleihin vuosina 1975 ja 1979. Kunnallisvaaleissa 1976 STP sai kaksi valtuutettua.

STP poistettiin puoluerekisteristä 30. lokakuuta 1979 sen jäätyä ilman kansanedustajia kaksissa peräkkäisissä vaaleissa.[2] Sosialistinen Työväenpuolue (STP) jatkaa edelleen toimintaansa yhdistyksenä puoluesäännöin ja pitää sääntömääräiset kokouksensa. Vuonna 1986 yhdistys oli vaaliyhteistyössä Demokraattisen Vaihtoehdon (Deva) kanssa.

Päivän Uutiset

STP:n pää-äänenkannattaja oli Päivän Uutiset, jonka perustivat helmikuussa 1973 TPSL:n Päivän Sanomien lakkauttamista vastustaneet toimittajat.[1]

Viitteet

  1. a b c Mitä missä milloin 1975 (Otava 1974), s. 178.
  2. Partier som införts och avförts ur partiregister (Justitieministeriet 22.8.2005). linkki