Koordinaatit: 19°24′N, 99°7′W

Ero sivun ”México” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Thule (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 96: Rivi 96:
*[http://www.df.gob.mx/ México – Gobierno del Distrito Federal] – Kaupungin hallinnon kotisivu {{es}}
*[http://www.df.gob.mx/ México – Gobierno del Distrito Federal] – Kaupungin hallinnon kotisivu {{es}}
* {{Wikitravel|Mexico City}} {{en}}
* {{Wikitravel|Mexico City}} {{en}}

[[Luokka:México]]


{{Meksikon osavaltiot}}
{{Meksikon osavaltiot}}

{{tynkä/Meksiko}}

[[Luokka:México]]


[[ar:مدينة مكسيكو]]
[[ar:مدينة مكسيكو]]

Versio 30. toukokuuta 2007 kello 10.23

México
(Ciudad de México)
Tiedosto:Mexico DF City.jpg

Koordinaatit: 19°24′N, 99°7′W

Valtio Meksiko
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1479 km²
Korkeus 2 240 m
Väkiluku (2005) 8 720 916
 – Väestötiheys 5741 as./km²
 – Metropolialue 19 231 829
Aikavyöhyke UTC-6
Postinumero 01000 – 16999











México (esp. Ciudad de México eli Meksikon kaupunki) on Meksikon pääkaupunki. Suomessa kaupungista käytetään usein myös englanninkielistä nimeä Mexico City.

Maantiede

México on joidenkin tilastojen mukaan maailman suurin kaupunki. Sen metropolialueella on eri arvioiden mukaan 22–28 miljoonaa asukasta. Myös maantieteellisesti kaupunkialue on maailman suurin; metropoli on levittäytynyt noin 5 000 neliökilometrin alueelle. Kaupungin ydin sijaitsee Meksikon osavaltioista erillisellä liittovaltion alueella (Distrito Federal de México tai México, D.F.), jonka asukasluku on noin 8,6 miljoonaa (vuonna 2000) ja pinta-ala 1 479 km².

Kaupungin keskimääräinen korkeus merenpinnasta on 2 240 metriä. Se sijaitsee ympäröivän vuoriston keskelle jäävässä maljassa, mikä pahentaa alueen vakavaa ilmansaasteongelmaa. Kaupunkia uhkaavat myös maanjäristykset: viimeksi vuonna 1985 suurta tuhoa aiheutti järistys, jonka voimakkuus Richterin asteikolla oli 8,1.

México sijaitsee aiemman asteekkien pääkaupungin Tenochtitlánin paikalla.

Liikenne

Méxicon pääkatu on Paseo de la Reforma, kaupungin halkaiseva 12 km pitkä puistokatu.

Méxicon liikenne on vilkasta kaupungin asukastiheyden ja yksityisautojen määrän vuoksi.

Yksityisautoilun haittoja pyritään pienentämään El programa Hoy No Circula -ohjelmalla, joka rajoittaa auton käyttöä eri viikonpäivinä auton rekisterinumeron mukaan. Mielipiteet ohjelman toimivuudesta vaihtelevat, sillä ohjelmaa voi kiertää esimerkiksi hankkimalla useamman auton.

Méxicon hyvin suunniteltua metrojärjestelmää käyttää päivittäin neljä miljoonaa matkustajaa, ja se on maailman vilkkaimpia. Se on myös maailman halvin metro: yksi kertalippu maksaa 2 pesoa, mikä on alle 20 senttiä. Lipulla voi matkustaa metrossa, kunnes poistuu porteilla eristetyltä alueelta. Sarja- tai kuukausilippuja ei ole. Vaikka metrolinjoja on paljon, ei metro tavoita lähellekään koko jatkuvasti kasvavaa kaupunkia. Tämän ongelman helpottamiseksi tietyillä pääteasemilla metroverkon laidoilla matkaa pääsee jatkamaan paikallisjunalla. Aamun ja iltapäivän ruuhka-aikoina metrossa on paljon matkustajia. Osa vaunuista on tällöin rajattu naisten ja lasten käyttöön. Metromatkustaminen on lähtökohtaisesti turvallista – myös ulkomaalaisille.

Kaupungissa on myös paljon julkisia busseja, joilla matkustaminen maksaa alkaen 2,5 pesoa. Bussikaistoja ei ole, joten bussit kärsivät liikenneruuhkista siinä missä yksityisautotkin. Bussilinjat on numeroitu, mutta helpoiten bussin reitti selviää bussin tuulilasissa olevasta listasta kohteista, joihin bussi kulkee.

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/MeksikoMalline:Link FA