Colima

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Meksikon osavaltiota. Sanan muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Colima
(Estado Libre y Soberano de Colima)
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio  Meksiko
Osavaltio Colima
Perustettu 9. joulukuuta 1856
Järjestys 23.
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Colima
 – suurin kaupunki Manzanillo
 – Kuvernööri Mario Anguiano Moreno (PRI)
 – Senaattorit Mely Romero Celis (PRI)
Itzel Ríos De la Mora (PRI)
Jorge Luís Preciado (PAN)
Pinta-ala 5 625 km²
Väkiluku (2014) 711 000
 – väestötiheys 126.4 as./km²
HDI 0.770
Lyhenteet
 – postitunnus 28
 – ISO 3166 MX-COL
colima-estado.gob.mx

Colima on yksi Meksikon 32 osavaltiosta. Se sijaitsee maan länsirannikolla ja sen pääkaupunki on Colima. Osavaltio rajoittuu pohjoisessa ja idässä Jaliscoon, etelässä Michoacániin ja lännessä Tyyneen valtamereen. Coliman pinta-ala on 5 625 neliökilometriä ja asukasluku noin 650 555 (2010).[1] Revilla Gigedon saaret Tyynessä valtameressä kuuluvat Coliman osavaltioon. Osavaltio on jaettu kymmeneen kuntaan: Armería, Colima, Comala, Coquimatlán, Cuahtémoc, Ixtlahuacán, Manzanillo, Minatitlán, Tecomán ja Villa de Álvarez.

Osavaltion nimi tulee náhuatlinkielisestä nimestä, jolla kutsuttiin entistä Collimanin kuningaskuntaa. Nimi koostuu náhuatlin sanasta cōlli ’isoisä, esi-isä’ sekä -mān jatkeesta, eli ”paikka, jossa esi-isät hallitsevat”.lähde?

Colima on Meksikon neljänneksi pienin osavaltio, ja sen inhimillisen kehityksen indeksi on korkea.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Volcán de Colima

Maastonmuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colimassa on suuri tulivuori, Volcán de Colima, joka sijaitsee Coliman ja Jaliscon osavaltioiden rajalla. Tulivuori on osa toisen vuoren, Nevado de Colima, kanssa luonnonsuojelualuetta, jota kutsutaan jälkimmäisen nimellä. Huolimatta tulivuoren aktiivisuudesta, maatalouden kehitys on jatkunut ympäröivällä alueella. Osavaltiossa on kaksi avaraa lahtea: Manzanillo ja Santiago, kuten myös Revillagigedon saaristo. Coliman suurimmat joet tulevat Jaliscosta. Rannikkoalueella sijaitsevat laguunit Potrero Grande, Miramar, San Pedrito, Alcuzahe, Amela ja Cuyutlán, joka on erittäin suolapitoinen.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coliman osavaltiossa on trooppinen kuivan talven ilmasto, lukuun ottamatta vuoria, joissa on semitrooppinen kuivan talven ilmasto, ja Tecománin tasankoa, jossa on trooppinen puolikuiva ilmasto. Osavaltion vuoden keskimääräinen lämpötila on 28 °C astetta ja se vaihtelee korkeimmillaan 38 °C ja matalimmillaan 12 °C välillä. Vuosittainen keskimääräinen sademäärä on 983 millimetriä.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gastronomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosituimpiin ja osavaltion tyypillisiin ruokiin kuuluvat sopitot – pienet tostada-tortillat, joiden päällä on picadillo-tyyliin tehtyä lihaa ja paljon kastiketta. Pozole (keitetty maissi) sianlihan kanssa on perinteinen välipala. Atsteekit valmistivat pozolea alun perin ihmislihasta, mutta se korvattiin porsaanlihalla, kun kannibalismi kiellettiin.[2] Muita tyypillisiä ruokia ovat tatemado, pepena ja cuachala. Comala on tunnettu maitotuotteiden, kuten juustojen ja kerman valmistuksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MEXICO: States and Major Cities citypopulation.de. citypopulation.de. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  2. Ripleyn usko tai älä 2019, s. 74. Suomentanut Sini Bonke. , 2018. ISBN 9789523216761.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]