Ero sivun ”Georgi Lvov” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
FlaBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Georgi Lvov
Rivi 27: Rivi 27:
[[ru:Львов, Георгий Евгеньевич]]
[[ru:Львов, Георгий Евгеньевич]]
[[sv:Georgij Lvov]]
[[sv:Georgij Lvov]]
[[tr:Georgi Lvov]]

Versio 6. toukokuuta 2007 kello 07.54

Georgi Lvov

Ruhtinas Georgi Jevgenjevitš Lvov (ven. Георгий Евгеньевич Львов, s. 21. lokakuuta 1861, Dresden, Saksa – k. 7. maaliskuuta 1925, Pariisi, Ranska) oli venäläinen valtiomies ja ensimmäinen Venäjän pääministeri keisarivallan kukistumisen jälkeen Venäjän väliaikaishallituksessa 1917 (23. maaliskuuta21. heinäkuuta).

Lvov syntyi Rurik-sukuiseen perheeseen Dresdenissä, mutta hänen perhe on lähtöisin Jaroslavlista. Lvovin perhe muutti Popovkan sukutilalle Tulaan.

Lvov valmistui lakimieheksi Moskovan yliopistosta. Hän liittyi 1905 perustuslaillis-demokraattiseen puolueeseen ja pääsi vuotta myöhemmin ensimmäiseen kansalliseen duumaan. Hän oli myös mukana Venäjän ja Japanin sodassa huolttoryhmissä. Maanomistajan hän oli kannatti perustustuslaillista uudistusta ja nousi 1914 yleisvenäläisen zemstva-liiton johtoon.

Zemstva-liike kasvoi nopeasti ja sillä oli 8 000 toimistoa vuonna 1916. Lvov joutui yhä enemmän tekemisiin kansallisen poliittisen areenan kanssa. Tammikuussa 1917 hän sanoi uskovansa Venäjän tulevan häviämään sodassa keskusvalloille, jollei keisarinvaltaa kumota.

Keisari Nikolai II:n vallastaluopumisen jälkeen maaliskuussa 1917 ruhtinas Lvov nimitettiin väliaikaishallituksen johtoon. Hän ei kuitenkaan ollut valmis lopettamaan sotaa, mikä johti hänen epäsuosioon ja levottomuuksien laajenemiseen. Lvov erosi heinäkuussa ja Aleksandr Kerenskistä tuli pääministeri.

Bolševikkien kaappattua vallan, Lvov pidätettiin, mutta hän pakeni Ranskaan, jossa hän vietti loppuelämänsä. Hänet on haudattu Sainte-Geneviève-des-Bois'n venäläiselle hautausmaa Sainte-Geneviève-des-Boisiin.