Ero sivun ”Ydinvoima Ruotsissa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Aalamaki (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Aalamaki (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 48: Rivi 48:
== Kuvagalleria ==
== Kuvagalleria ==
<gallery>
<gallery>
|[[Ågesta Kärnkraftvärmeverk|Ågesta]]
Tiedosto:Forsmark3.jpg|[[Forsmarks kärnkraftverk|Forsmark]]
Tiedosto:Forsmark3.jpg|[[Forsmarks kärnkraftverk|Forsmark]]
Tiedosto:Oskarshamns-kärnkraftverk.jpg|[[Oskarshamns kärnkraftverk|Oskarshamn]]
Tiedosto:Oskarshamns-kärnkraftverk.jpg|[[Oskarshamns kärnkraftverk|Oskarshamn]]
Tiedosto:Ringhals.JPG|[[Ringhals kärnkraftverk|Sormuskaula]]
Tiedosto:Ringhals.JPG|[[Ringhals kärnkraftverk|Sormuskaula]]
Tiedosto:Barsebäck.jpg|[[Barsebäcks kärnkraftverk|Barsebäck]]
Tiedosto:Barsebäck.jpg|[[Barsebäcks kärnkraftverk|Barsebäck]]
</gallery>
</gallery>



Versio 14. toukokuuta 2021 kello 00.26

Ruotsissa toimii 2020 seitsemän aktiivista ydinvoimalaa, jotka sijaitsevat kolmessa laitoksessa: Forsmarkin ydinvoimalaitos (kolme reaktoria), Oskarshamnin ydinvoimalaitos (yksi reaktori) ja Ringhalsin ydinvoimalaitos (kolme reaktoria). Barsebäckin kaksi reaktoria suljettiin vuosina 1999 ja 2005, kaksi reaktoria suljettiin Oskarshamnissa vuosina 2015 ja 2017, ja yksi Ringhalsin reaktori suljettiin 30. joulukuuta 2019[1] ja toinen suljetaan vuoden 2020 lopussa [2]

Ruotsissa ydinvoima on tuottanut 35–50 prosenttia maan sähköstä 1980-luvulta lähtien. Käytöstä poistamisesta päätettäessä tämä osuus on korvattava muilla energialähteillä.

Ruotsin ydinvoimaloiden sijainti (Katso)
 Toiminnassa olevat
 Suljetut ydinvoimalat


Historia

Ringhalsin ydinvoimalaitos.
Barsebäck

Tutkimusreaktorit

Ruotsin ensimmäinen reaktori oli reaktori 1, R1, joka käynnistettiin heinäkuussa 1954. R1 kaivettiin kallioon, 27 metriä[3] Tukholman KTH-alueen alapuolelle, ja sitä käytettiin 1970-luvulle asti insinöörien tutkimuksiin ja koulutukseen. Toinen syy R1:n rakentamiseen oli pystyä tekemään tutkimuksia ja kokeita Ruotsin ydinaseohjelmalle, mutta sillä ei ollut kykyä tuottaa halkeamiskelpoista materiaalia huomattavia määriä sotilaallisiin tarkoituksiin.

Myöhemmin rakennettiin suurempi tutkimusreaktori, ns. R2-reaktori Studsvikiin. Se otettiin käyttöön vuonna 1960, ja sitä käytettiin paitsi tutkimukseen myös teknisesti hyödyllisten isotooppien tuotantoon.

Kaupallinen ydinvoiman tuotanto vuodesta 1972

Ruotsin ensimmäinen merkittävä kaupallinen reaktori Oskarshamn 1 otettiin käyttöön vuonna 1972 Oskarshamnin ydinvoimalaitoksessa. Vuonna 1975 ensimmäiset reaktorit otettiin käyttöön myös sekä Ringhalsissa että Barsebäckissä, kun taas Forsmarkin ydinvoimalaitos aloitti sähkön toimittamisen vasta vuonna 1980. Kaikki Ruotsin ydinvoimalat sijaitsivat rannikolla, jotta niillä olisi hyvä pääsy jäähdytysvesiin.

Kaikki näiden neljän laitoksen reaktorit paitsi Ringhals 2–4 ovat ruotsalaisia (kehittänyt Asea Atom). Kolme neljästä Ringhals-reaktorista on amerikkalaisia, rakennuttajana Westinghouse.

Käytöstäpoisto vuodesta 1999

Vuonna 1979 Harrisburgin onnettomuus tapahtui Pennsylvanian Three Mile Islandin ydinvoimalaitoksessa, mikä vaikutti suhtautumiseen ydinvoimaan Ruotsissa. Seuraavana vuonna järjestettiin kansanäänestys ydinvoiman tulevaisuudesta Ruotsissa, mikä johti päätökseen asteittaisesta ydinvoimasta luopumisesta.[4]

Vuonna 1999 reaktori 1 suljettiin Barsebäckissä ja vuonna 2005 oli reaktori 2:n vuoro. Tässä asiassa suhteet Tanskaan tulivat esiin, koska Barsebäckin ydinvoimalaitos sijaitsi hyvin lähellä Kööpenhaminaa. Myöhemmin kaksi Oskarshamnin kolmesta reaktorista suljettiin, ja tämän jälkeen kaksi Ringhalsin neljästä reaktorista suljettiin.

Suljettujen laitosten purkaminen alkoi vuonna 2016, ja se on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2030 mennessä.[5] [6] Barsebäckin reaktorien sähköntuotanto on korvattu muiden reaktorien tehonlisäyksillä ja vuoden 2010 jälkeen tuulivoiman laajentamisella.

Ydinvoimalat Ruotsissa

Ruotsissa on 12 yksinomaan sähköntuotantoon tarkoitettua reaktoria, joista 7 on kaupallisessa käytössä (5 on suljettu ja yhdelle on tehty käytöstäpoistopäätös). Ne ovat kaikki kevytvesireaktoreita ja käyttävät rikastettua uraania polttoaineena. Lisäksi Ågestaverketin nyt suljettu raskasvesimodernoitu painevesireaktori (käynnistettiin vuonna 1963, suljettiin vuonna 1974) käytettiin luonnonuraanilla tehokasta sähkön ja kaukolämmön (80 MW) yhdistettyä tuotantoa varten. Alla olevassa luettelossa suljetut reaktorit on merkitty kursiivilla.

Lisäksi Studsvikissä on kaksi tutkimusreaktoria, jotka on nyt suljettu. Niiden tehtäviin kuului radioaktiivisten isotooppien valmistus sairaaloille ja teollisuudelle. Osa tutkimuksesta pysyy paikallaan. Reaktorit puretaan 2010-luvun lopulla. Työn pitäisi valmistua vuonna 2019.[7]

Kuvagalleria

Katso myös

Lähteet

  1. Svt- nu stängs reaktor 2 på Ringhals kärnkraftverk Svt.se. Viitattu 30.12.2019. (ruotsiksi)
  2. Elåret 2015 svenskenergi.se. Viitattu 10.6.2016.
  3. Svenska kärnvapenprogrammet (Arkistoitu – Internet Archive) P3 dokumentär, 30 mars 2008
  4. Vattenfall: Ruotsin ydinjätteen välivarasto täyttymässä muutamassa vuodessa Yle Uutiset. 12.2.2021. Viitattu 12.2.2021.
  5. Määritä nimeke! barsebackkraft.se. Barsebäckkraft.se - Företagspresentation
  6. Template error: argument title is required. 
  7. Template error: argument title is required.