Tutkimusreaktori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sininen Tšerenkovin säteilyn kajo näkyy TRIGA-tutkimusreaktorin ytimessä

Tutkimusreaktori on ydinreaktori, jota ei käytetä sähkön tai lämmön tuottamiseen. Sen teho on tavallisesti selvästi alle sadasosan tavallisen ydinreaktorin tehosta. Tutkimusreaktoria käytetään muun muassa neutronien tuottamiseen. Neutroneja tarvitaan radioaktiivisten aineiden valmistamiseen. Tutkimusreaktorit käyttivät polttoaineena myös korkearikasteista uraania, jonka rikastusaste on 20–93 % . Nykyisin näitä on muutettu takaisin matalampiväkevöintiin alle 20%.

Suomessa on toiminut yksi tutkimusreaktori (General Dynamicsin Triga Mark II, Finland Reactor 1, FiR 1) VTT:n käytössä Espoon Otaniemessä.[1] Presidentti Urho Kekkonen vihki reaktorin käyttöön 27. maaliskuuta 1962. Reaktori oli myös Suomen ensimmäinen ydinreaktori.[2][3][4]

Tutkimusreaktori on päätetty purkaa ja se on lopullisesti sammutettu kesällä 2015. Reaktorista tulee purun myötä ensimmäinen purettu ydinreaktori Suomessa ja samalla valmistaudutaan purkamaan myöhemmässä vaiheessa käytöstä poistuvia Olkiluodon ja Loviisan reaktoreita. VTT jättää lupahakemuksen käytöstäpoistosta valtioneuvostolle, se koskee myös tulevia ydinjätehuollon toimia Suomessa ja mahdollista ydinpolttoaineen palautusta alkuperämaahan Yhdysvaltoihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.