Ero sivun ”Norsut” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
222 merkkiä poistettu ,  1 vuosi sitten
Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt 194.215.169.165) ja palautettiin versio 19615028, jonka on tehnyt AtraieBOT: Ei lähdettä ja ei sovi muutenkaan tähän artikkeliin.
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Merkkaus: Tämä muokkaus on kumottu
(Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt 194.215.169.165) ja palautettiin versio 19615028, jonka on tehnyt AtraieBOT: Ei lähdettä ja ei sovi muutenkaan tähän artikkeliin.)
Merkkaus: Palautettu manuaalisesti aiempaan versioon
==Etymologia==
Suomen sana ''norsu'' on vanha variaatio sanasta ''[[mursu]]''. Sanan käyttö elefantinkin nimenä edeltänee 1500-luvulla vaikuttanutta [[Mikael Agricola]]a. Sanan siirtyminen tarkoittamaan arktisen merinisäkkään sijasta elefanttia on selitetty siten, että Suomeen tai lähialueille tuodut elefanttien syöksyhampaat olisi käsitetty mursujen eli ”norsujen” syöksyhampaiksi, siis ”norsunluuksi”. Myöhemmin, kun mursun syöksyhampaiden käyttö väheni ja tietoisuus lisääntyi siitä, että norsunluu on joltain oudolta ja eksoottiselta eteläiseltä eläimeltä, alkoi norsunluun tunnetuksi tekemä sana ”norsu” tarkoittaa tätä eläintä mursu-sanan jäädessä tarkoittamaan merinisäkästä.
 
Toisen, varsin varteenotettavan teorian mukaan norsu sanan historia saattaa liittyä hyvinkin suomalais-ugrilaisiin alkuasukkaisiin Venäjän erämaissa. Norsun, tai sen kantamuodon on ajateltu tarkoittavan mammuttia.
 
== Kuuluisia todellisia ja fiktiivisiä norsuja ==

Navigointivalikko