Ero sivun ”Mad Max 2 – asfalttisoturi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
310 merkkiä poistettu ,  9 kuukautta sitten
Auttelin wikipediaa parantelemalla kieliasua
(kh, lk)
(Auttelin wikipediaa parantelemalla kieliasua)
}}
 
'''Mad Max 2 – asfalttisoturi''' ('''Mad Max 2''', myös '''The Road Warrior''' ja '''Mad Max 2: The Road Warrior''') on vuonna [[Elokuvavuosi 1981|1981]] ensi-iltansa saanut [[:wikt:post-apokalyptinen|post-apokalyptinen]] [[toimintaelokuva]],. jokaElokuva on jatko-osa vuoden 1979 elokuvalle ''[[Mad Max]]-''elokuvalle. Jatko-osan ohjasi [[George Miller]], joka vastasi myös ensimmäisen osan ohjaustyöstä.
 
Jatko-osan ohjasi myös ensimmäisen Mad Max-elokuvan ohjannut [[George Miller]]. Vuonna 2004 ''[[The New York Times]]in'' kriitikot valitsivat ''Asfalttisoturin'' vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.<ref name="The.New.York.Times.List.of.1000">{{Verkkoviite | Osoite = https://web.archive.org/web/20130328002221/http://www.nytimes.com/ref/movies/1000best.html#M | Nimeke = The Best 1,000 Movies Ever Made | Tekijä = Nichols, Peter M. | Ajankohta = 2004 | Julkaisu = The New York Times | Lainaus = Perustuu teokseen ''The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made'', St. Martin's Griffin 2004 | Viitattu = 4.10.2018}}</ref>
 
==Juoni==
Elokuva kertoo Max Rockatanskystä, jokaRockatansky elää [[Australia]]n autiomaassa yksinäistä elämää koiransa kanssa. Max elää yksinäistä elämää moottoripyöräjengin riistettyäsurmattua hänen vaimonsa ja lapsensa hengen. Australia on kärsinyt maailmanlaajuisesta sodasta ja energiakriisistä,. Tärkein ja tärkeinhalutuin raaka-aineomaisuus on moottoriajoneuvojen [[polttoaine]]., Ihmisetjota hankkiakseen ihmiset ovat valmiita tappamaan toisensa saadakseen tätä kallisarvoista nestettä. Maxin etsiessä polttoainetta hän miltei joutuu satunnaisen gyrokopterilentäjän ryöstämäksi, mutta Max kukistaa lentäjän, ja henkensä säästääkseen lentäjä antaa vihjeen linnoituksesta, jossa valmistetaan bensiiniä ja polttoaineita. Max lähtee lentäjä vankinaan etsimään tuota linnoitusta.
 
Maxin etsii polttoainetta ja on joutua gyrokopterilentäjän ryöstämäksi. Max onnistuu kuitenkin kukistamaan lentäjän. Henkensä säästääkseen lentäjä kertoo Maxille linnoituksesta, jossa valmistetaan bensiiniä ja polttoaineita. Max vangitsee lentäjän oppaakseen ja lähtee etsimään linnoitusta.
Max löytääkin piiritetyn linnoituksen ja pääsee sisälle löydettyään erään linnoituksen asukkaista haavoittuneena maantieltä, mistä Maxin sekä linnoituksen väen välille syntyy hauras luottamus. Haavoittunut asukas lupasi aiemmin Maxille polttoainetta niin paljon kuin jaksaisi kantaa, jos tämä vain pelastaisi hänet. Haavoittunut kuitenkin kuolee, ja tämän myötä Maxin tekemä sopimus hänen kanssaan raukeaa. Linnoitusta piirittävä [[punkkari]]tyylinen rosvo- ja moottoripyöräjengi ehdottaa, että linnoituksen väki luopuisi polttoaineestaan, jolloin asukkaat säästettäisiin. Tähän ei kuitenkaan suostuta. Max kertoo tietävänsä sopivan vetoajoneuvon jonkin matkan päässä suuren polttoainesäiliön siirtämiseksi.
 
Max löytääkin piiritetyn linnoituksen. Hän pääsee sisälle löydettyään erään linnoituksen asukkaista haavoittuneena maantieltä. Haavoittunut asukas lupaa Maxille niin paljon polttoainetta kuin tämä jaksaa kantaa, jos Max vain pelastaa hänet. Maxin ja linnoituksen asukkaiden välille syntyy hauras luottamus. Haavoittunut kuitenkin kuolee ja Maxin tekemä sopimus hänen kanssaan raukeaa.
Tehtyään sopimuksen linnoituksen asukkaiden kanssa Max hakee salassa säiliölle vetoajoneuvon, suuren rekan. Rekka vioittuu rosvojen hyökkäyksessä, mutta Max saa luvatun polttoaineensa ja yön turvin lähtee autollaan linnoituksesta tankit täynnä. Linnoitusta piirittänyt rosvojoukkio lähtee kuitenkin hänen peräänsä, ja pakomatka epäonnistuu Maxin ajaessa rajusti ulos maantieltä. Haavoittuneena Max piiloutuu rosvoilta kiven taakse romuttuneen autonsa lähistöllä ja onnistuu jäämään henkiin, vaikka ansoitettu auto räjähtääkin ja Maxin lemmikkikoira menettää henkensä. Gyrokopterilentäjä näkee nousevan savupilven kaukoputkellaan ja käy noutamassa haavoittuneen Maxin. Leiriin tultuaan Max huomaa, että rekka on korjattu ja kytkettävissä polttoainesäiliöön. Yhdistelmä saattajineen pakenee linnoituksesta, josta alkaa väkivaltainen takaa-ajo. Jengin lähdettyä säiliöauton perään linnoituksesta pakenee samalla useita ajoneuvoja, joissa on linnakkeen väestö. He ovat asettaneet linnakkeeseen aikapommin, joka myöhemmin tuhoaa sen.
 
Linnoituksen piirittää rosvo- ja moottoripyöräjengi, joka lupaa, että linnoituksen väki säästetään jos he luopuvat polttoaineestaan. Ehdotukseen ei suostuta. Max kertoo tietävänsä sopivan vetoajoneuvon suuren polttoainesäiliön siirtämiseksi. Tehtyään sopimuksen linnoituksen asukkaiden kanssa Max hakee salassa säiliölle suuren rekan. Rekka vioittuu rosvojen hyökkäyksessä, mutta Max saa luvatun polttoaineen ja lähtee linnoituksesta autollaan yön turvin.
Takaa-ajon lopussa säiliörekka nähdään kyljelleen kaatuneena ja tankeista valuukin hiekkaa: Max tajuaa bensiinin olleenkin piilotettuna evakuointiautoissa astioissa, ja säiliöauto tarvittiin vain hämäykseksi, jotta moottoripyörärosvot keskittyisivät siihen ja muut pääsisivät pakoon.
 
Tehtyään sopimuksen linnoituksen asukkaiden kanssa Max hakee salassa säiliölle vetoajoneuvon, suuren rekan. Rekka vioittuu rosvojen hyökkäyksessä, mutta Max saa luvatun polttoaineensa ja yön turvin lähtee autollaan linnoituksesta tankit täynnä. Linnoitusta piirittänyt rosvojoukkio lähtee kuitenkin hänenMaxin peräänsä, ja pakomatka epäonnistuu kun Maxin ajaessaajaa rajusti ulos maantieltä. Haavoittuneena Max piiloutuu rosvoilta kiven taakse romuttuneen autonsa lähistöllälähistölle. ja onnistuuHän jäämään henkiin,selviytyy vaikka ansoitettu auto räjähtääkinräjähtää ja Maxin lemmikkikoira menettää henkensä. Gyrokopterilentäjä näkee räjähdyksestä nousevan savupilven kaukoputkellaan ja käy noutamassanoutaa haavoittuneen Maxin. Leiriin tultuaan Max huomaa, että rekka on korjattu ja kytkettävissä polttoainesäiliöön. Yhdistelmä saattajineen pakenee linnoituksesta, josta alkaa väkivaltainen takaa-ajo. Jengin lähdettyä säiliöauton perään linnoituksesta pakenee samalla useita ajoneuvoja, joissa on linnakkeen väestö. He ovat asettaneet linnakkeeseen aikapommin, joka myöhemmin tuhoaa sen.
Lopussa henkiinjäänyt Max lähtee omille teilleen autiomaahan, ja gyrokopterilentäjästä tulee linnoituksen asukkaiden uusi johtaja edellisen kuoltua takaa-ajotaistelussa rosvojoukkiota vastaan.
 
Alkaa väkivaltainen takaa-ajo. Kun piirittäjät lähtevät säiliöauton perään linnoituksesta pakenee useita ajoneuvoja mukanaa linnakkeen asukkaat. He ovat asettaneet linnakkeeseen aikapommin, joka tuhoaa sen.
 
Takaa-ajon lopussa säiliörekka nähdään kyljelleen kaatuneena. Tankeista valuu hiekkaa. Max ymmärtää bensiinin olleen piilotettuna evakuointiautoissa astioissa. Säiliöauto tarvittiin vain hämäykseksi, jotta asukkaat pääsisivät pakoon. Henkiinjäänyt Max lähtee yksin autiomaahan. Gyrokopterilentäjästä tulee linnoituksen asukkaiden uusi johtaja edellisen kuoltua takaa-ajotaistelussa rosvojoukkiota vastaan.
 
== Näyttelijät ==
 
== Kohtelu Suomessa ==
[[Valtion elokuvatarkastamo]] asetti elokuvalle 2. huhtikuuta 1982 ikärajan KK (kokonaan kielletty), joten elokuvan esittäminen ja levittäminen ei ollut laillista. Televisioesitys sallittiin ikärajalla K18. ja vuonnaVuonna 1989 ikärajalleelokuvasta K16leikattiin sallittiinuseita elokuvastaminuutteja varsinja montasille minuuttiaasetettiin leikattuikärajaksi versioK16.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.elonet.fi/fi/elokuva/106315 | Nimeke = Mad Max 2 | Julkaisu = Elonet | Viitattu = 22.3.2018 | ietf-kielikoodi = fi}}</ref><ref>{{ Kirjaviite | Tekijä = Sedergren, Jari | Nimeke = Taistelu elokuvasensuurista : valtiollisen elokuvatarkastuksen historia 1946-2006 | Vuosi = 2006 | Julkaisupaikka = Helsinki | Julkaisija = Suomalaisen Kirjallisuuden Seura | Tunniste = 85017263 | ISBN = 9517468121 | www = https://www.worldcat.org/oclc/85017263}}</ref>
 
== Lähteet ==

Navigointivalikko