Ero sivun ”Kirkkoherra” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
179 merkkiä poistettu ,  3 vuotta sitten
→‎Suomen ortodoksinen kirkko: selkeytettiin tekstiä
(yhdistämismalline pois, ks. keskustelusivu)
(→‎Suomen ortodoksinen kirkko: selkeytettiin tekstiä)
Kirkkoherran virkanimike venäjäksi on настоятель ja kreikaksi εφημέριος, joissa kielissä nimi tarkoittaa ''edessä seisovaa'' korostaen kirkkoherran vastuuta ja asemaa.
 
Kirkkoherraksi voidaan valita Suomen ortodoksisen kirkon [[pappi]], joka on valmistunut ortodoksisesta pappisseminaarista tai yliopistostasuorittanut [[yliopisto|yliopistossa]] [[yliopistolliset tutkinnot Suomessa|ylemmän korkeakoulututkinnon]] ortodoksisen teologian koulutusohjelmassa ja on saanut vihkimyksen pappeuteen. Hiippakunnan piispa asettaa kirkkoherran virkaa hakeneet vaalisijoille 1, 2, ja 3. Vaalisijojen ulkopuoleltakin voidaan kirkkoherra valita tiettyjen sääntöjen ja huomattavan äänimäärän perusteella. Kirkkoherran vaali on ns. kansan vaali, eli seurakuntalaiset valitsevat kirkkoherran suljetulla lippuäänestyksellä vaalisijoilta.
 
=== Rovastin arvonimi ortodoksisessa kirkossa ===
[[Piispa]] voi myöntää kirkkoherralle rovastin arvonimen ja hänelle voidaan myös antaa huomionosoituksena [[epigonatio]]n kanto-oikeus. [[Luostari|Luostareissa]] olevalla munkkipapistossa arvonimet ovat erilaisia, rovastia siellä vastaa [[arkkimandriitta]]. [[Venäjä]]llä rovasti voi saada joissain tapauksissa myös [[mitra]]n kanto-oikeuden, tämä käytäntö ei ole voimassa Suomessa.
 
==Katso myös==

Navigointivalikko