Ero sivun ”Fredrik I Barbarossa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
Aleksanteri III julisti kuninkaan pannaan, ja Fredrik alkoi tukea [[vastapaavi]] [[Victor IV|Victor IV:tä]]. Vuoden 1162 lopulla Fredrik palasi Saksaan, missä hän esti Saksin herttua Henrik Leijonan ja muiden herttuoiden välistä konfliktia laajentumasta. Hän myös rankaisi kovalla kädellä [[Mainz]]in kaupungin asukkaita, jotka kapinoivat arkkipiispa Arnoldia vastaan. Seuraavalla retkellään Italiaan hänen oli tarkoitus valloittaa [[Sisilia]], mutta suunnitelma ei toteutunut Fredrikin kohdattua laajaa vastarintaa erityisesti Veronan kaupunkiliiton taholta.
 
Tämän jälkeen Fredrik järjesti suuret juhlat Kaarle Suuren pyhimykseksi julistamisen kunniaksi Aachenissa ja palautti rauhan Reininmaalle. Lokakuussa 1166 Fredrik lähti neljännelle sotaretkelle Italiaan tukeakseen vastapaaviaan, [[vastapaavi Paschal|Paschalia]], ja kruunauttaakseen vaimonsa Beatricen keisarinnaksi. Retki keskeytyi, kun kulkutauti iski keisarin armeijaan ja pakotti keisarin pakenemaan Saksaan, missä hän pysyi seuraavat kuusi vuotta. Tällä kertaa Henrik Leijona oli kieltäytynyt lähtemästä sotaretkelle Fredrikin kanssa ja keskittyi riitoihinsa naapuriruhtinaiden kanssa, jatkaen levittäytymistään [[slaavit|slaavien]] alueille. Fredrik ratkaisi hiippakuntia koskevia riitoja, ja keisarikunta sai [[Feodaaliherra|feodaaliherruuden]] [[Burgundi]]in, [[Tanska]]nan, [[Böömi]]nin, [[Puola]]nan ja [[Unkari]]nin.<ref name=hss /> Hän myös loi ystävälliset suhteen Bysantin keisariin ja pyrki lähentymään [[Englanti|Englannin]] kuningas [[Henrik II (Englanti)|Henrik II:n]] ja [[Ranska]]n kuningas [[Ludvig VII (Ranska)|Ludvig VII:n]] kanssa.
 
Vuonna 1174 Fredrik teki viidennen sotaretkensä Italiaan, jolloin Italiassa muodostettiin paavia tukeva [[lombardilaisliiga]] Fredrikiä vastaan. Kun Henrik Leijona ei suostunut tukemaan retkeä, se epäonnistui täydellisesti. Fredrik kärsi raskaan tappion Legnanon taistelussa Milanon lähellä 29. toukokuuta 1176, jossa hän haavoittui ja hetken aikaa hänen luultiin kuolleen. Hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa rauhanneuvottelut Aleksanteri III:n ja Lombardian kaupunkiliiton kanssa. Aleksanteri ja Fredrik tekivät sovinnon Venetsian rauhassa 1177. Keisari tunnusti [[Kirkkovaltio]]n suvereniteetin ja paavi tunnusti keisarin Saksan kirkon hallitsijaksi. Lombardian kaupungit jatkoivat taisteluja vuoden 1183 [[Konstanzin rauha]]an asti, jolloin Fredrik myönsi kaupungeille oikeuden itse valita virkamiehensä.
226

muokkausta

Navigointivalikko