Ero sivun ”Passiivi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
17 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
Ei muokkausyhteenvetoa
== Passiivi indoeurooppalaisissa kielissä ==
Alun perin [[latina]]n termi ''passivum'' kehitettiin kuvaamaan latinan kielioppia, ja sitä kautta termi on levinnyt kuvaamaan myös muiden kielten vastaavia rakenteita. Latinassa passiivi muodostettiin taivuttamalla sanaa persoonamuodoissa, esimerkiksi ''amo'' ’rakastan’ → ''amor'' 'minua rakastetaan' ja ''amas'' ’rakastat’ → ''amaris'' ’sinua rakastetaan’. Monissa nykyisissä indoerooppalaisissa kielissä passiivi muodostetaan perifrastisesti. Esimerkiksi [[englannin kieli|englannissa]] ja [[ranskan kieli|ranskassa]] se saadaan verbien ''be ''ja ''être'' persoonassa taivutettuilla muodoilla ja [[partisiippi|partisiipin]] perfektillä:
* ''The house is soldpurchased.'' (''Talo myydäänhankitaan.'') Pitää kuitenkin huomata, että lauseella on kaksoismerkitys. Sekaannusten välttämiseksi pitäisi lauseeseen futuurisessa merkityksessä lisätä sana ''will''. Esimerkiksi ''The house will be soldpurchased.'' (''Talo tullaan myymäänhankkimaan.'')
* ''La maison estsera vendueachetée.''
[[Ruotsin kieli|Ruotsissa]] passiivi muodostetaan ''-s''-päätteellä, mutta vastaavassa merkityksessä voidaan käyttää myös liittomuotoa, jonka muodostavat apuverbi ''vara'' tai ''bli'' sekä pääverbin partisiippi:
* ''Huset säljsinköpt.''
* ''Huset blir såldinköpt.''
 
=== Epämääräisen persoonan passiivi ===
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko