Ero sivun ”Eyes Wide Shut” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Lisäsin elokuvaan kunnollisen juoniselostuksen ja uuden osan artiikkeliin.
Rivi 27: Rivi 27:
}}
}}


'''Eyes Wide Shut''' on vuonna [[Elokuvavuosi 1999|1999]] ensi-iltansa saanut [[Stanley Kubrick]]in ohjaama [[Erotiikka|eroottinen]] [[Trilleri|jännityselokuva]], joka perustuu [[Arthur Schnitzler]]in novelliin ''Unikertomus'' ({{k-de|Traumnovelle}}). Elokuva jäi Kubrickin viimeiseksi. Hän menehtyi noin viikon kuluttua saatuaan elokuvan lopullisen version leikkaustyön valmiiksi.
'''Eyes Wide Shut''' on vuonna [[Elokuvavuosi 1999|1999]] ensi-iltansa saanut [[Stanley Kubrick]]in ohjaama [[Erotiikka|eroottinen]] [[Trilleri|jännityselokuva]], joka perustuu [[Arthur Schnitzler]]in novelliin ''Unikertomus'' ({{k-de|Traumnovelle}}). Elokuva jäi Kubrickin viimeiseksi. Hän menehtyi noin viikon kuluttua saatuaan elokuvan lopullisen version leikkaustyön valmiiksi. Kubrick kertoi että piti Eyes Wide Shuttia suurimpana saavutuksenaan.


==Juoni==
==Juoni==
{{juonipaljastus}}
{{juonipaljastus}}
Lääkäri Bill Harford (Tom Cruise) joutuu suunniltaan, kun hänen vaimonsa (Nicole Kidman) kertoo ajatelleensa pettämistä. Bill harhailee ympäriinsä koko yön, ja kokee kummallisia, mahdollisesti kuvitteellisia seikkailuja. Hän päätyy kuokkavieraaksi salaperäisen [[kultti|kultin]] orgioihin, jää kiinni ja melkein pääsee hengestään. Seuraavana päivänä hän yrittää selvittää, mikä osuus seikkailuista oli kuvitteellista ja mikä totta. Elokuvan aikana oudot yölliset tapahtumat eivät saa selitystä.
Lääkäri Bill Harford (Tom Cruise) ja tämän vaimo Alice (Nicole Kidman) ovat onnellisesti elävä pariskunta. Elokuvan alkupuolella molemmat ottavat annoksen [[Kannabis]]<nowiki/>ta ja Bill joutuu suunniltaan, kun hänen vaimonsa tunnustaa vuosia sitten ajatelleensa pettämistä ja miehensä jättämistä tuntemattoman, mutta Alicen mukaan kiehtovamman miehen vuoksi. Bill katoaa suutuspäissään New Yorkin yöhön ja harhailee ympäriinsä koko yön. Hän kohtaa useita kummallisia tapahtumia, joista osa saattaa olla pelkän kannabiksen aiheuttamia harhoja. Lopulta hän törmää vanhaan ystäväänsä, joka kertoo tälle mysteerisestä kultista ja Bill kiinnostuu tästä. Bill hiipii kuokkavieraana kyseisen kultin tapaamiseen, jotka paljastuvat naamioitujen ihmisten orgioiksi. Lopulta Bill jää kiinni ja on vähällä päästä hengestään, mutta tuntematon "huora" pelastaa tämän ja mahdollisesti uhraa itsensä prosessissa. Bill saapuu kotiinsa varhain aamulla ja seuraavana päivänä hän yrittää selvittää mikä osuus yöstä oli totta, ja mikä pelkkää kannabiksen aiheuttamaa harhaa. Samalla kun alkaa vaikuttamaan että häntä seurattaisiin ja

Ohjaaja [[Stanley Kubrick]]<nowiki/>in klassiseen tyyliin elokuva ei anna suoraa selitystä tapahtumilleen.
{{Juonipaljastus loppu}}
{{Juonipaljastus loppu}}

== Analyysi ==
Monet Elokuvahistorioitsijat ja kriitikot ovat analysoineet ja tutkineet elokuvan teemoja ja sanomaa.


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 14. lokakuuta 2017 kello 23.06

Eyes Wide Shut
Alkuperäinen elokuvajuliste vuodelta 1999.
Alkuperäinen elokuvajuliste vuodelta 1999.
Ohjaaja Stanley Kubrick
Käsikirjoittaja Stanley Kubrick
Frederic Raphael
Perustuu Arthur Schnitzlerin novelliin
Unikertomus
Tuottaja Stanley Kubrick
Säveltäjä Jocelyn Pook
Dmitri Šostakovitš
György Ligeti
Franz Liszt
Kuvaaja Larry Smith
Leikkaaja Nigel Galt
Pukusuunnittelija Marit Allen
Pääosat Tom Cruise
Nicole Kidman
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 159 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 65 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 162 091 208 dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Eyes Wide Shut on vuonna 1999 ensi-iltansa saanut Stanley Kubrickin ohjaama eroottinen jännityselokuva, joka perustuu Arthur Schnitzlerin novelliin Unikertomus (saks. Traumnovelle). Elokuva jäi Kubrickin viimeiseksi. Hän menehtyi noin viikon kuluttua saatuaan elokuvan lopullisen version leikkaustyön valmiiksi. Kubrick kertoi että piti Eyes Wide Shuttia suurimpana saavutuksenaan.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lääkäri Bill Harford (Tom Cruise) ja tämän vaimo Alice (Nicole Kidman) ovat onnellisesti elävä pariskunta. Elokuvan alkupuolella molemmat ottavat annoksen Kannabista ja Bill joutuu suunniltaan, kun hänen vaimonsa tunnustaa vuosia sitten ajatelleensa pettämistä ja miehensä jättämistä tuntemattoman, mutta Alicen mukaan kiehtovamman miehen vuoksi. Bill katoaa suutuspäissään New Yorkin yöhön ja harhailee ympäriinsä koko yön. Hän kohtaa useita kummallisia tapahtumia, joista osa saattaa olla pelkän kannabiksen aiheuttamia harhoja. Lopulta hän törmää vanhaan ystäväänsä, joka kertoo tälle mysteerisestä kultista ja Bill kiinnostuu tästä. Bill hiipii kuokkavieraana kyseisen kultin tapaamiseen, jotka paljastuvat naamioitujen ihmisten orgioiksi. Lopulta Bill jää kiinni ja on vähällä päästä hengestään, mutta tuntematon "huora" pelastaa tämän ja mahdollisesti uhraa itsensä prosessissa. Bill saapuu kotiinsa varhain aamulla ja seuraavana päivänä hän yrittää selvittää mikä osuus yöstä oli totta, ja mikä pelkkää kannabiksen aiheuttamaa harhaa. Samalla kun alkaa vaikuttamaan että häntä seurattaisiin ja

Ohjaaja Stanley Kubrickin klassiseen tyyliin elokuva ei anna suoraa selitystä tapahtumilleen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Analyysi

Monet Elokuvahistorioitsijat ja kriitikot ovat analysoineet ja tutkineet elokuvan teemoja ja sanomaa.

Lähteet

  1. a b Eyes Wide Shut (1999) Box Office Mojo. Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.