Ero sivun ”Philip Marlowe” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
rv: lähteettömät ja osaan sanoista tehdyt linkit eivät parantaneet artikkelin laatua, ohje: Käytä järkeä linkityksessä
90RZ90 (keskustelu | muokkaukset)
Kumottu muokkaus 15942922, jonka teki Raid5 (keskustelu)
Rivi 41: Rivi 41:
| tutut =
| tutut =
}}
}}
'''Philip Marlowe''' on [[Raymond Chandler]]in luoma [[Kuvitteellinen hahmo|kuvitteellinen yksityisetsivä]] romaanisarjassa, johon kuuluvat esimerkiksi ''[[Syvä uni (kirja)|Syvä uni]]'' (The Big Sleep) vuodelta 1939 ja ''[[Pitkät jäähyväiset]]'' (The Long Goodbye). Kaikkiaan romaaneja on yhdeksän. Marlowen hahmo on tyypillinen kovaksikeitetyn rikosfiktion lajille. Tämän kirjallisuuslajin loivat [[Dashiell Hammett]] ja Black Mask -lehti 1920-luvulla. Lajityypin yksityisetsivä on pessimistinen ja kyyninen turmeltuneen yhteiskunnan tarkkailija. Marlowen ja muiden ''kovanaamaetsivien'' kuten [[Dashiell Hammett]]in [[Sam Spade]]n viehätys piilee heidän likaantuneessa idealismissaan.
'''Philip Marlowe''' on [[Raymond Chandler]]in luoma [[Kuvitteellinen hahmo|kuvitteellinen yksityisetsivä]] romaanisarjassa, johon kuuluvat esimerkiksi ''[[Syvä uni (kirja)|Syvä uni]]'' (The Big Sleep) vuodelta 1939 ja ''[[Pitkät jäähyväiset]]'' (The Long Goodbye). Kaikkiaan romaaneja on yhdeksän. Tämän kirjallisuuslajin loivat [[Dashiell Hammett]] ja Black Mask -lehti 1920-luvulla. Lajityypin yksityisetsivä on pessimistinen ja kyyninen turmeltuneen yhteiskunnan tarkkailija. Marlowen ja muiden ''kovanaamaetsivien'' kuten [[Dashiell Hammett]]in [[Sam Spade]]n viehätys piilee heidän likaantuneessa idealismissaan.


Vitsaileva, juopotteleva kovanaamayksityisetsivä Marlowe on sisimmässään mietiskelevä, [[šakki]]a pelaava filosofi. Vaikkei hän pelkää fyysisiä kolhuja, hän ei halua antaa niitä tasatakseen tilit. Moraalisesti suoraselkäisenä häntä eivät hämmennä tyylilajille ominaiset kohtalokkaat naiset, kuten ''Syvän unen'' Carmen Sternwood. Chandler kirjoitti yksityisetsivänsä periaatteista: ”Hän saattaa vietellä kreivittären mutta ei koskaan turmelisi neitsyttä.”
Marlowen hahmo on tyypillinen kovaksikeitetyn rikosfiktion lajille. Hän polttaa paljon savukkeita ja juo runsaasti alkoholia, etenkin viskiä ja brandyä. Marlowe pukeutuu varsin usein [[fedora-hattu]]<nowiki/>un ja pukuun, ja häntä on kuvailtu esimerkiksi pitkäksi ja komeaksi teoksessa ''Syvä uni.'' Kuivan nokkelasti vitsaileva, erakkomainen ja kovanaamainen Marlowe on sisimmässään mietiskelevä, [[šakki]]a pelaava filosofi. Vaikkei hän pelkää fyysisiä kolhuja, hän ei halua antaa niitä tasatakseen tilit. Moraalisesti suoraselkäisenä häntä eivät hämmennä tyylilajille ominaiset kohtalokkaat naiset ([[femme fatale]]), kuten ''Syvän unen'' Carmen Sternwood. Chandler kirjoitti yksityisetsivänsä periaatteista: ”Hän saattaa vietellä kreivittären mutta ei koskaan turmelisi neitsyttä.” Marlowen asuinpaikka ja etsivätoimisto sijaitsevat [[Kalifornia]]<nowiki/>n [[Los Angeles]]<nowiki/>issa.


Vuodesta 1944 alkaen Marlowea ovat elokuvissa esittäneet [[Humphrey Bogart]], [[Robert Mitchum]], [[Elliot Gould]], [[Danny Glover]], [[Dick Powell]], [[James Caan]], [[James Garner]], [[Robert Montgomery (näyttelijä)|Robert Montgomery]] ja [[George Montgomery]]. Radiossa puolestaan Marlowen roolissa ovat olleet muun muassa [[Van Heflin]], [[Gerald Mohr]] ja [[William Conrad]].<ref name=OTRCAT2>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.otrcat.com/philip-marlowe-p-1727.html?products_id=1727 | Nimeke = Philip Marlowe | Julkaisija = OTRCat | Viitattu = 30.5.2009 | Kieli = {{en}} }}</ref>
Vuodesta 1944 alkaen Marlowea ovat elokuvissa esittäneet [[Humphrey Bogart]], [[Robert Mitchum]], [[Elliot Gould]], [[Danny Glover]], [[Dick Powell]], [[James Caan]], [[James Garner]], [[Robert Montgomery (näyttelijä)|Robert Montgomery]] ja [[George Montgomery]]. Radiossa puolestaan Marlowen roolissa ovat olleet muun muassa [[Van Heflin]], [[Gerald Mohr]] ja [[William Conrad]].<ref name=OTRCAT2>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.otrcat.com/philip-marlowe-p-1727.html?products_id=1727 | Nimeke = Philip Marlowe | Julkaisija = OTRCat | Viitattu = 30.5.2009 | Kieli = {{en}} }}</ref>

Versio 10. syyskuuta 2016 kello 22.34

Philip Marlowe
Luoja(t) Raymond Chandler
Näyttelijä(t)
Ensi-
esiintyminen
Syvä uni
Viimeinen
esiintyminen
Marlowe palaa kaupunkiin
Henkilötiedot
Ammatti yksityisetsivä
Sukupuoli mies
Luonteenpiirteet kyynisyys, pessimismi
Suhteet

Philip Marlowe on Raymond Chandlerin luoma kuvitteellinen yksityisetsivä romaanisarjassa, johon kuuluvat esimerkiksi Syvä uni (The Big Sleep) vuodelta 1939 ja Pitkät jäähyväiset (The Long Goodbye). Kaikkiaan romaaneja on yhdeksän. Tämän kirjallisuuslajin loivat Dashiell Hammett ja Black Mask -lehti 1920-luvulla. Lajityypin yksityisetsivä on pessimistinen ja kyyninen turmeltuneen yhteiskunnan tarkkailija. Marlowen ja muiden kovanaamaetsivien kuten Dashiell Hammettin Sam Spaden viehätys piilee heidän likaantuneessa idealismissaan.

Marlowen hahmo on tyypillinen kovaksikeitetyn rikosfiktion lajille. Hän polttaa paljon savukkeita ja juo runsaasti alkoholia, etenkin viskiä ja brandyä. Marlowe pukeutuu varsin usein fedora-hattuun ja pukuun, ja häntä on kuvailtu esimerkiksi pitkäksi ja komeaksi teoksessa Syvä uni. Kuivan nokkelasti vitsaileva, erakkomainen ja kovanaamainen Marlowe on sisimmässään mietiskelevä, šakkia pelaava filosofi. Vaikkei hän pelkää fyysisiä kolhuja, hän ei halua antaa niitä tasatakseen tilit. Moraalisesti suoraselkäisenä häntä eivät hämmennä tyylilajille ominaiset kohtalokkaat naiset (femme fatale), kuten Syvän unen Carmen Sternwood. Chandler kirjoitti yksityisetsivänsä periaatteista: ”Hän saattaa vietellä kreivittären mutta ei koskaan turmelisi neitsyttä.” Marlowen asuinpaikka ja etsivätoimisto sijaitsevat Kalifornian Los Angelesissa.

Vuodesta 1944 alkaen Marlowea ovat elokuvissa esittäneet Humphrey Bogart, Robert Mitchum, Elliot Gould, Danny Glover, Dick Powell, James Caan, James Garner, Robert Montgomery ja George Montgomery. Radiossa puolestaan Marlowen roolissa ovat olleet muun muassa Van Heflin, Gerald Mohr ja William Conrad.[1]

Philip Marlowe saattaa olla nimetty englantilaisen 1500-luvun näytelmäkirjailijan Christopher Marlowen mukaan.

Lähteet

  1. Philip Marlowe OTRCat. Viitattu 30.5.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

  • Sundström, Hans: Marlowe – en man på mörka gator. Hufvudstadsbladet, 23.7.2015, s. 18–19. Hufvudstadsbladet Ab. Artikkelin verkkoversio. (ruotsiksi)