Ero sivun ”Ali al-Sistani” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
22 merkkiä poistettu ,  6 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(lk-fix)
pEi muokkausyhteenvetoa
Sistani jäi kaupunkiin ja hänestä tuli mujtahid 1960-luvulla. Khoein vaikutus Sistaniin oli merkittävä. Hänet kuitenkin pidätettiin pian ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeisen šiiojen kansannousun jälkeen ja hän joutui monien murhayritysten kohteeksi 1990-luvulla.
 
Khoei kuoli [[1992]] nimitettyään Sistanin seuraajakseen Najafin al-Hawzan johtoon. Hänen asemansa haastoivat muut johtajat, kuten [[Mohammad Sadeq al-Sadr]], mutta Sistanin ahkeruus antoi hänelle etulyöntiaseman. Hänen johtonsa varmistui al-Sadrin murhan jälkeen. Hänen moskeijansa suljettiin [[1994]], eikä sitä avattu ennen kuin Yhdysvaltain johtama liittouma miehitti Irakin [[2003]]. Sodan aattona hän antoi [[fatwa]]n olla vastustamatta hyökkäystä.
 
Myöhemmin Sistani on osallistunut epäsuorasti politiikkaan kehottaen perustuslaillisen kokouksen kokoamiseen vaaleilla valituista edustajista Yhdysvaltain nimittämien sijaan ja [[1. lokakuuta]] [[2004]] vaati ymmärtämään osallistumisen tammikuun [[2005]] vaaleihin olevan tärkeä asia. Hän on toistuvasti vaatinut šiioja olematta vastaamatta sunnisalafistien hyökkäyksiin. Hän neuvotteli [[27. elokuuta]] tulitauon [[Muqtada al-Sadr]]in Mahdin armeijan ja Yhdysvaltain joukkojen välille, missä sekä pääministeri [[Iyad Allawi]], väliaikaishallitus ja kansalliskongressi olivat epäonnistuneet.
 
==Lähteet==
* [http://www.cfr.org/publication/7636/ IRAQ: Grand Ayatollah Ali al-Sistani] (Council of Foreing Relations)
 
==Aiheesta muualla==
* http://www.sistani.org/
 
==Lähteitä==
* [http://www.cfr.org/publication/7636/ IRAQ: Grand Ayatollah Ali al-Sistani] (Council of Foreing Relations)
 
[[Luokka:Iranilaiset ajatollahit]]

Navigointivalikko