Ero sivun ”Polygeeninen ominaisuus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
12 merkkiä poistettu ,  15 vuotta sitten
Sivun muokkaus uutta sijaintia vastaavaksi
p (siirsi sivun ”Polymeeristen ominaisuuksien periytyminen” uudelle nimelle ”Polygeeninen ominaisuus”: Polygeeninen oikea termi, artikkelin aihe enemmän itse ominaisuus kuin sen periytyminen)
(Sivun muokkaus uutta sijaintia vastaavaksi)
'''Polygeeniset ominaisuudet''' ovat eliöillä ominaisuuksia, joiden kehitystä säätelevät useat vuorovaikutuksessa olevat [[geeni]]t. Toisin kuin yhden geenin määrittelemät ''kvalitatiiviset'' ominaisuudet (kuten [[Gregor Mendel]]in tutkimat suora- tai angorakarvaisuus ja kelta- tai vihersiemenisyys), polygeeniset ominaisuudet ovat usein ''kvantitatiivisia'' (kuten pituus ja paino). Tällaisten ominaisuuksien muuntelu ole ryhmiteltävissä selvästi toisistaan erottuviin tyyppeihin, koska sen lisäksi että niiden syntyyn vaikuttaa useampia geenejä, ei useinkaan mikään geenien [[alleeli|alleeleista]] ole dominoiva, vaan niiden vaikutus on summautuva.
= Kvantitatiivisten ominaisuuksien periytyminen =
 
==Esimerkki polygeenisestä perytymisestä==
== Kvantitatiivisten ominaisuuksien periytyminen ==
Tavallinen esimerkki kvantitatiivisestapolygeenisestä ominaisuudesta on [[kasvi]]n [[pituus]]. Esimerkkikasvin pituuteen vaikuttaa vain kaksi eri [[lokus|lokuksissa]] olevaa geeniä (A ja B) ja kaksi alleeliparia (Al, Ap ja Bl, Bp). Näistä Al ja Bl ovat lyhytkasvuisuuden ja Ap ja Bp pitkäkasvuisuuden alleeleja. Yksilö AlAlBlBl on noin 40 senttimetriä pitkä. Se edustaa lajin lyhintä tyyppiä. Ap ja Bp lisäävät yksilön 40 senttimetrin peruuspitutta kymmenellä sentillä. Näin yksilöt, joiden perimä on ApApBpBp ovat 80 senttimetrin mittaisia, ja pisimpiä lajissaan.
 
'''Kvantitatiiviset ominaisuudet''' ovat eliöillä ominaisuuksia, joiden muuntelu ei ole ryhmiteltävissä selvästi toisistaan erottuviin tyyppeihin, eivätkä siis ole selvästi vaihtoehtoisia (kvalitatiivisia), kuten suora- tai angorakarvaisuus ja kelta- tai vihersiemenisyys, joilla [[Gregor Mendel]] teki kokeitaan.
 
Näiden ''kvantitatiivisten ominaisuuksien'' periytyminen ei noudata Mendelin sääntöjä, vaan ominaisuuksien syntyyn vaikuttaa kaksi tai useampi [[geeni]], ja usein näillä geeneillä ei mikään alleeli ole dominoiva toiseen alleelliin nähden, vaan niiden vaikutus on summautuva.
 
==Esimerkki==
Tavallinen esimerkki kvantitatiivisesta ominaisuudesta on [[kasvi]]n [[pituus]]. Esimerkkikasvin pituuteen vaikuttaa vain kaksi eri [[lokus|lokuksissa]] olevaa geeniä (A ja B) ja kaksi alleeliparia (Al, Ap ja Bl, Bp). Näistä Al ja Bl ovat lyhytkasvuisuuden ja Ap ja Bp pitkäkasvuisuuden alleeleja. Yksilö AlAlBlBl on noin 40 senttimetriä pitkä. Se edustaa lajin lyhintä tyyppiä. Ap ja Bp lisäävät yksilön 40 senttimetrin peruuspitutta kymmenellä sentillä. Näin yksilöt, joiden perimä on ApApBpBp ovat 80 senttimetrin mittaisia, ja pisimpiä lajissaan.
 
Kun kaksi ääripään tyyppiä risteytetään keskenään, ovat kaikki ensimmäisen polven yksilöt perimältään AlApBlBp, jotka kaikki edustavat keskiarvotyyppiä, eli ovat 60 senttimetriä pitkiä. Kun kaksi ensimmäisen polven yksilöä risteytetään, voidaan niiden jälkeläiset ryhmitellä viiteen eri pituusluokkaan. Jälkeläiset muodostavat ominaisuuksiltaan normaalin muuntelukäyrän eli [[Gaussin käyrä]]n, jossa kummankin pään äärityyppejä on vähiten ja ensimmäisen polven kaltaisia keskiarvotyyppejä eniten.
 
==Polygeeniset ominaisuudet ihmisellä==
Ihmisellä polygeenisiä ominaisuuksia ovat muun muassa ruumiinrakenne, henkiset ominaisuudet (luonne, [[älykkyys]]), paino, pituus, hiusten väri ja ihon väri (ks. [[mulatti]]). On kuitenkin pidettävä mielessä, että esimerkiksi henkisten ominaisuuksien määräytymisessä ympäristöllä voi olla hyvinkin suuri osamerkitys, vaikka osa muuntelusta johtuukin geneettisistä eroista.
 
[[Luokka:Perinnöllisyystiede]]
36 529

muokkausta

Navigointivalikko