Ero sivun ”Selkäydin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi luokkaan Seulonnan_keskeiset_artikkelit
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 7: Rivi 7:
[[Kuva:Medulla spinalis - tracts - English.svg|thumb|300px|Selkäytimen poikkileikkaus, johon on punaisella merkitty toiselle puolelle motoriset radat ja sinisellä toiselle puolelle sensoriset radat.]]
[[Kuva:Medulla spinalis - tracts - English.svg|thumb|300px|Selkäytimen poikkileikkaus, johon on punaisella merkitty toiselle puolelle motoriset radat ja sinisellä toiselle puolelle sensoriset radat.]]
== Rakenne ==
== Rakenne ==
ytimen
Selkäytimen etupylväässä on motoristen eli liikettä tuottavien [[neuroni]]en [[sooma (solubiologia)|soomat]]. Takapylväs on muodostunut sensoristen eli aistimuksia välittävien neuronien soomista, jotka ovat [[synapsi|synaptisessa]] yhteydessä selkäytimen ulkopuolella sijaitseviin takajuuren tuntohermosyihin. Näiden tuntohermosyiden sooma sijaitsee puolestaan takajuuren hermosolmussa eli spinaaligangliossa.
etupylväässä on motoristen eli liikettä tuottavien [[neuroni]]en [[sooma (solubiologia)|soomat]]. Takapylväs on muodostunut sensoristen eli aistimuksia välittävien neuronien soomista, jotka ovat [[synapsi|synaptisessa]] yhteydessä selkäytimen ulkopuolella sijaitseviin takajuuren tuntohermosyihin. Näiden tuntohermosyiden sooma sijaitsee puolestaan takajuuren hermosolmussa eli spinaaligangliossa.


Valkean aineen hermojuosteet (radat, {{k-la|tractus}}) oheisessa poikkileikkauskuvassa:
Valkean aineen hermojuosteet (radat, {{k-la|tractus}}) oheisessa poikkileikkauskuvassa:

Versio 11. tammikuuta 2016 kello 11.30

Poikkileikkaus selkäytimestä, jossa näkyy sinisellä selkäydinhermon takajuuri ja punaisella etujuuri.

Selkäydin (lat. medulla spinalis) on keskushermostoon kuuluva osa, joka sijaitsee selkäydinkanavassa. Sen tehtävänä on ohjata aivoista saapuvia hermoimpulsseja kohti kohde-elimiä ja päinvastoin. Selkäydin on selkärangan sisällä kuin suojatussa putkessa. Jokaisen nikamaparin välistä lähtee hermoja selkäytimestä eri puolille kehoa.

Selkäytimen poikkileikkauksessa harmaa aine muistuttaa perhosen siipiä. Perhosensiipikuvion etu- ja takakärkiä kutsutaan ”etusarveksi” ja ”takasarveksi”; kyseessä on pitkulaisen harmaan aineen etupylvään ja takapylvään poikkileikkaus. Harmaan aineen ympärille on järjestynyt nousevia (aistiradat) ja laskevia (liikeradat) hermoratoja valkeaksi aineeksi.

Selkäytimen alaosassa on ulostamisen, virtsaamisen ja seksuaalitoimintojen säätelyalueet.

Selkäytimen poikkileikkaus, johon on punaisella merkitty toiselle puolelle motoriset radat ja sinisellä toiselle puolelle sensoriset radat.

Rakenne

ytimen

etupylväässä on motoristen eli liikettä tuottavien neuronien soomat. Takapylväs on muodostunut sensoristen eli aistimuksia välittävien neuronien soomista, jotka ovat synaptisessa yhteydessä selkäytimen ulkopuolella sijaitseviin takajuuren tuntohermosyihin. Näiden tuntohermosyiden sooma sijaitsee puolestaan takajuuren hermosolmussa eli spinaaligangliossa.

Valkean aineen hermojuosteet (radat, lat. tractus) oheisessa poikkileikkauskuvassa:

  1. pyramidiradan juosteita, a) lateraalinen, b) anteriorinen/ventraalinen
  2. ekstrapyramidaalijärjestelmän ratoja
  3. kosketustuntoaistin ratoja, a) fasciculus gracilis alaruumiista, b) fasciculus cuneatus yläruumiista [1]
  4. selkäydin-pikkuaivoradat, mm. asentoaistin ratoja,[2] a) posteriorinen, b) anteriorinen
  5. anterolateraalinen järjestelmä, kipuaistin ja lämpötila-aistin ratoja, a) lateraalinen spinotalaaminen rata, b) anteriorinen spinotalaaminen rata [3]

Lähteet

  1. Purves, Dale et al. (toim.): Neuroscience, s. 218–219. Sinauer Associates, Inc., 2008. ISBN 978-0-87893-697-7. (englanniksi)
  2. Purves, Dale et al. (toim.): Neuroscience, s. 220–221. Sinauer Associates, Inc., 2008. ISBN 978-0-87893-697-7. (englanniksi)
  3. Purves, Dale et al. (toim.): Neuroscience, s. 235. Sinauer Associates, Inc., 2008. ISBN 978-0-87893-697-7. (englanniksi)
Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.