Ero sivun ”Uumajan raatihuone” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 merkkiä poistettu ,  4 vuotta sitten
siistiminen, typos fixed: Myöskin → Myös, arkkitehtinä → arkkitehtina using AWB
(en-wikistä käännetty)
(siistiminen, typos fixed: Myöskin → Myös, arkkitehtinä → arkkitehtina using AWB)
 
=== Kolmas raatihuone ===
Uusi ja suurempi kaksikerroksinen raatihuone rakennettiin vuonna 1814 Raatihuoneentorin pohjoispuolella olevalle tontille pääjulkisivun osoittaessa etelään. Rakennuksen suunnitteli [[Samuel Enander]], joka oli arkkitehtinäarkkitehtina [[Överintendentsämbetet]]issa.<ref Name=Eriksson-p40 /> Vuonna 1776 voimaan tulleen kuninkaallisen rakennusmääräyksen mukaan julkiset rakennukset tulee rakentaa kivestä, mutta Uumajalle myönnettiin erivapaus, ja raatihuone rakennettiin puusta.<ref name=Eriksson-p40 />
 
Pohjakerros sisälsi kaupungin kellarin, huutokauppakamarin ja tutkintavankilan. Yläkerrassa itäisellä puolella oli suuri sali ja huone virvokkeille, jutteluhuoneita ja [[atrium]]. Yläkerran länsipuoli oli Ruotsin maistraatin istuntosali ja yhteishuone kaupungin vanhemmille.<ref name=Eriksson-p40 />
Nykyisen raatihuoneen suunnitteli Uumajan ensimmäinen kaupunginarkkitehti, tukholmalainen Fredrik Olaus Lindström. Hän oli suunnitellut myös Uumajan kaupunginkirkon vuosina 1889–1890. Lindström otti rakennukseen vaikutteita [[Alankomaat|hollanti]]laisesta [[renessanssi]]tyylistä, joka mahdollisti tietynlaisen epäsymmetrian rakentamisessa.<ref Name=Eriksson-p171 /> Raatihuoneen tornit ovatkin hyvin erilaisia muodoltaan ja kooltaan. Rakennuksen julkisivu on punaista tiiltä, joskin ikkunoita ympäröivät alueet sekä muut yksityiskohdat on tehty käyttäen vaaleaa [[hiekkakivi|hiekkakiveä]]. Kustannussyistä jotkin osat kuitenkin käyttävät halvempia materiaalia, kuten sopivanvärisellä [[öljyväri]]llä päällystettyä [[valurauta]]a.<ref name=Eriksson-p173 />
 
Raatihuoneen ympäristölle annettiin suuri painoarvo. Muiden asioiden ohessa uusi esplanadi rakennettiin raatihuoneesta pohjoiseen. MyöskinMyös kohti satamaa olevissa lähiöissä puisto rakennettiin antamaan raatihuoneelle – joka sijaitsi joesta ylöspäin – monumentaalinen asema.<ref name=Eriksson-p143 />
 
=== Kaksois-pääsisääntulot ===
10 638

muokkausta

Navigointivalikko