Ero sivun ”John Brown and Company” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
13 merkkiä poistettu ,  8 vuotta sitten
kh
[katsottu versio][katsottu versio]
p (Botti poisti 7 Wikidatan sivulle d:q1699428 siirrettyä kielilinkkiä)
(kh)
| huomautukset =
}}
'''John Brown and Company''' oli [[skotlanti]]lainen laivanrakennusyritys, joka valmisti useita merkittäviä aluksia, kuten [[RMS Lusitania]]n, [[HMS Hood (51)|HMS Hoodin]], [[HMS Repulse (1916)|HMS Repulsen]], [[RMS Queen Mary|RMS Queen Maryn]], [[RMS Queen Elizabeth]]in ja [[RMS Queen Elizabeth 2|RMS Queen Elizabeth 2:n]]. Yhtiön kulta-aikaa oli 1900-luvun alkupuoli, jolloin se oli yksi maailman merkittävimmistä telakoista. Tämän jälkeen se joutui kilpailemaankiristyvään kilpailutilanteeseen Itä-Euroopan ja Kauko-IdänKaukoidän telakoiden kanssa kiristyvässä kilpailutilanteessa.
 
Yhtiö liitettiin 1968 muiden [[Clyde]]joen varrella olevien telakoiden kanssa yhteen, ja ne muodostivat [[Upper Clyde Shipbuilders]] -nimisen konsortion[[konsortio]]n, joka kuitenkin lakkautti telakkatoimintansa jo vuonna 1971. Suunnitteluyhtiönä se kuitenkin jatkoi menestyksekkäästi, kunnes [[Trafalgar House (yritys)|Trafalgar House]] osti sen 1986.
 
Trafalgar House piti koko osakekanainananosakekannan, ja yrityksen toiminta jatkui vuoteen 1996, jolloin [[Kvaerner]] osti Trafalgar Housen. Kvaerner sulki suunnittelutoimiston 2000. Upper Clyde Shipbuildersin telakan osti [[Marathon Oil]], joka myi sen edelleen 1980 UiE ScotlandScotlandille Pohjanmeren öljylauttojen valmistamiseksi. Telakka suljettiin 2001.
 
== Historia ==
James ja George Thomsonin perustama suunnittelu ja laivanrakennusyritys J & G Thomson avasi [[Clydebank]]iin telakan 1851 nimellä Clyde Bank Iron Shipyard. Telakan ensimmäinen alus ''SS Jackal'' valmistui seuraavana vuonna, ja sen jälkeen yhtiö valmisti [[Cunard Line|Cunardille]] ''SS Juran'' 1854 ja ''SS Russian'' 1867.
 
1870-luvun alussa veljekset jäivät eläkkeelle ja siirsivät yrityksensä vanhemman veljeksen pojille. Yritys perusti uuden telakan [[Cart (joki)|Cart-]] ja Clydejokien risteykseen, jossa kyettiin valmistamaan suurempia aluksia. Yhtiön laajeneminen ja sen työvoiman asuttaminen johti Clydebankin kaupungin syntymiseen. Sheffieldiläinen terästehdas John Brown and Company osti yhtiön Clydebankin telakan 1899.
 
Sheffieldiläinen terästehdas John Brown and Company valtasi yhtiön Clydebankin telakan 1899.
{{Käännös|:en:John Brown & Company}}
{{Clyde-joen telakat}}
42 560

muokkausta

Navigointivalikko