Ero sivun ”Sotilasmestari” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Hylättiin viimeisin tekstimuutos (käyttäjältä Reskpt) ja palautettiin versio 13372565 käyttäjältä Aulis Eskola: Poistamisesta ei ole sovittu.
Reskpt (keskustelu | muokkaukset)
listat pois käytännön muk. (kahvihuonekeskustelu)
Rivi 18: Rivi 18:
Kuva:Finnish Navy Sotilasmestari.jpg|Suomen merivoimien sotilasmestari Jari Kilpiä
Kuva:Finnish Navy Sotilasmestari.jpg|Suomen merivoimien sotilasmestari Jari Kilpiä
</gallery>
</gallery>

== Tunnettuja reservin sotilasmestareita ==
*[[Antti Piippo]], teollisuusjohtaja
*[[Raimo Häyrinen]], toimittaja

== Tunnettuja fiktiivisiä sotilasmestareita ==
* Jaakko Ahma ([[Team Ahma]]), näyttelijä [[Esko Hukkanen]]


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 13. heinäkuuta 2013 kello 10.53

Sotilasmestari on Suomen puolustusvoimissa käytössä oleva aliupseerien sotilasarvo. Sotilasmestari on aliupseerien korkein sotilasarvo, johon voidaan ylentää mestaritason tehtävissä ja aliupseerien mestariopinnot suorittanut ammattisotilas, joka on hankkinut laajan kokemuksen. Ylennyksen edellytyksenä on aina hyvä fyysinen suorituskyky ja kenttäkelpoisuus.

Alempi arvo on ylivääpeli (merivoimissa ylipursimies) ja seuraavana upseereihin lukeutuva vänrikki (merivoimissa aliluutnantti). Vielä 1990-luvulla sotilasmestari oli rauhan aikana vanhempi kuin vänrikki ja aliluutnantti (sodan aikana arvojärjestys olisi ollut toisin päin), mutta myöhemmin tämä poikkeama poistettiin ja vänrikistä tuli sotilasmestaria vanhempi niin rauhan kuin sodankin aikana.[1]

Upseeri on aina aliupseerien esimies ja aliupseeri miehistöön kuuluvien esimies.

Sotilasmestarin arvomerkissä on yksi paksu ja sen alapuolella kaksi ohuempaa arvomerkkikulmaa. Sotilasmestari on ylin niin kantahenkilökunnan kuin reservin aliupseerin arvo. Sotilasmestarin arvo oli käytössä myös vanhassa opistoupseerijärjestelmässä. Sotilassanonnan mukaan sotilasmestari on ollut aliupseerien kenraali. Samalla kun otettiin käyttöön nimitys toimiupseeri vuonna 1995, kantahenkilökunnan sotilasarvoista lakkautettu sotilasmestarin sotilas- ja palvelusarvo on palannut käyttöön, ja ensimmäinen uusi sotilasmestari nimitettiin kesällä 2005.

Rajavartiolaitoksessa sotilasmestaria vastaa rajavartiomestari.

Sotilasmestarin tehtäviä ovat esimerkiksi joukko-osaston esikunnan toimistoupseerin ja sotilasopetuslaitosten vanhemman kouluttajan tehtävät sekä vartioston johtajan tehtävä.

Lähteet

  1. N:o 1355 Tasavallan presidentin asetus sotilas- ja palvelusarvoista. Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2006

Aiheesta muualla