Ero sivun ”Baijerin kristillissosiaalinen unioni” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
w, lisätty kuva + Luokka:Baijerin politiikka
p (r2.7.1) (Botti muokkasi: zh:拜仁基督教社会联盟)
(w, lisätty kuva + Luokka:Baijerin politiikka)
[[Tiedosto:Bundesarchiv B 145 Bild-F049272-0002, München, CSU-Bundestagswahlkampf, Strauß.jpg|thumb|Puolueen puheenjohtaja [[Franz Josef Strauß]] vuonna 1976.]]
'''Baijerin kristillissosiaalinen unioni''' eli ({{Audio|De-CSU.ogg|'''CSU''' – ''Christlich-Soziale Union in Bayern''}}) on [[baijeri]]lainen [[konservatismi|konservatiivinen]] kristillisdemokraattinen puolue [[Saksa]]ssa.
 
Liittotasolla CSU on liittounut sisarpuolueensa [[Saksan kristillisdemokraattinen unioni|Saksan kristillisdemokraattisen unionin]] (CDU) kanssa ja yhdessä he muodostavat eduskuntaryhmän nimellä "CDU/CSU-Bundestagsfraktion" (tai ''die Unionsfraktion''). Tällä hetkellä CDU/CSU-eduskuntaryhmä muodostaa yhdessä porvarillisen liittohallituksen Vapaiden demokraattien (FDP) kanssa. CSU:lla on tässä 17 paikkaisessa liittohallituksessa kolme ministeriä: puolustusministeri, kuljetus-, infrastruktuuri- ja asuntoministeri [[Peter Ramsauer]] ja maatalous- ja elintarvikeministeri [[Ilse Aigner]]. Entinen valtiovarainministeri, puolustusministeri [[Karl-Theodor zu Guttenberg]] on ollut yksi suosituimmista CSU:n poliitikoista, mutta hän joutui [[1. maaliskuuta]] [[2011]] eroamaan puolustusministerin tehtävistään väitöskirjansa plagiointikohun takia.
 
CSU toimii vain Baijerissa, kun taas CDU toimii Saksan 25 muussa osavaltiossa. CSU johti Baijeria absoluuttisella enemmistöllä vuosina 1962-2008, jolloin se menetti enemmistönsä säilyttäen kuitenkin asemansa suurimpana puolueena. Vuodesta 2008 CSU on yhdessä FDP:n kanssa muodostanut Baijerissa koalitiohallituksen.
{{tynkä/Saksa}}
[[Luokka:Saksalaiset puolueet]]
[[Luokka:Baijerin politiikka]]
 
{{Link GA|de}}
95 121

muokkausta

Navigointivalikko