Karl-Theodor zu Guttenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl-Theodor zu Guttenberg
Saksan puolustusministeri
Edeltäjä Franz Josef Jung
Seuraaja Thomas de Maizière
Saksan talous- ja teknologiaministeri
Edeltäjä Michael Glos
Seuraaja Rainer Brüderle
Henkilötiedot
Syntynyt5. joulukuuta 1971 (ikä 52)
München, Baijeri, Länsi-Saksa
Puoliso Stephanie zu Guttenberg
Tiedot
Puolue CSU
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.zuguttenberg.de
Guttenbergin suvun linna Baijerissa jossa hän asuu

Karl-Theodor zu Guttenberg (s. 5. joulukuuta 1971 München, Saksan liittotasavalta, koko nimi Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg) on saksalainen Baijerin kristillissosiaalisen unionin (CSU) poliitikko. Hänet nimitettiin 10. helmikuuta 2009 talousministeriksi Merkelin I hallitukseen. Merkelin II hallituksessa hän oli puolustusministeri 1. maaliskuuta 2011 saakka, kunnes hän erosi plagiointisyytösten vuoksi.[1] Hän oli aiemmin puolueensa puoluesihteeri.

Zu Guttenberg on opiskellut valtiotieteitä ja oikeustiedettä. Hänen vuonna 2007 hyväksytty oikeustieteen alan väitöskirjansa käsittelee perustuslakia Yhdysvalloissa ja Euroopan unionin alueella. Vuonna 2011 hän ilmoitti luopuvansa tohtorinarvostaan ja myönsi väitöskirjassa olevan "vakavia puutteita".[2][3][4] Hän on ollut sukuyrityksen Guttenberg GmbH:n toimitusjohtaja ja Die Weltin toimittaja. Myöhemmin myös Bayreuthin yliopisto epäsi zu Guttenbergin tohtorin arvon.

Hänet valittiin Saksan liittopäiville ensimmäisen kerran 2002 ja uudestaan 2005. Hän on keskittynyt erityisesti ulkopolitiikkaan. Isoisänsä perinnettä noudattaen hän on kannattanut voimakkaasti Saksan ja Yhdysvaltojen ystävyyttä ja Atlantin ylittävää yhteistyötä. Hän on parlamentissa arvostellut voimakkaasti laitavasemmistolaista puoluetta Die Linkeä, jolla hänen mukaansa on yhteyksiä terrorismiin, esimerkiksi kolumbialaiseen terroristijärjestö FARCiin.[5]

Zu Guttenbergin virallinen aatelisarvo on Reichsfreiherr, jolla viitataan Pyhän saksalais-roomalaiseen keisarikunnan aikana saatuun suvun aatelisarvoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Karl-Theodor zu Guttenberg.