Ero sivun ”Aavikkoloistokaija” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
RedBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 28: Rivi 28:
Aavikkoloistokaijat elävät laajalla alueella [[Australia]]n länsiosan sisämaan aavikkoalueilla. Lajin populaation koko on noin 5 000 aikuista yksilöä. Sen kanta on taantunut elinympäristöjen tuhoutumisen ja vieraspetojen, kuten [[kissa|kissojen]] ja [[kettu]]jen takia.
Aavikkoloistokaijat elävät laajalla alueella [[Australia]]n länsiosan sisämaan aavikkoalueilla. Lajin populaation koko on noin 5 000 aikuista yksilöä. Sen kanta on taantunut elinympäristöjen tuhoutumisen ja vieraspetojen, kuten [[kissa|kissojen]] ja [[kettu]]jen takia.


Loistokaija on [[loistokaija]]a vähemmän suosittu [[lemmikkieläin|häkkilintu]].
Aavikkoloistokaija on [[loistokaija]]a vähemmän suosittu [[lemmikkieläin|häkkilintu]].


== Elinympäristö ==
== Elinympäristö ==

Versio 17. elokuuta 2011 kello 10.18

Aavikkoloistokaija
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Loistokaijat Polytelis
Laji: alexandrae
Kaksiosainen nimi

Polytelis alexandrae
(Gould, 1863)

Katso myös

  Aavikkoloistokaija Wikispeciesissä
  Aavikkoloistokaija Commonsissa

Aavikkoloistokaija (Polytelis alexandrae) on Australian kuivilla seuduilla elävä papukaija.

Koko ja ulkonäkö

Linnun pituus on noin 45 cm. Koiraan höyhenpuku on hyvin värikäs, vaaleansinisen, ruusunpunaisen, siniharmaan, vihreän ja keltaisen sekoitus. Naaras ja nuori lintu ovat vähemmän värikkäitä. Nokka on korallinpunainen, koivet harmaat ja iiris oranssi.

Esiintyminen

Aavikkoloistokaijat elävät laajalla alueella Australian länsiosan sisämaan aavikkoalueilla. Lajin populaation koko on noin 5 000 aikuista yksilöä. Sen kanta on taantunut elinympäristöjen tuhoutumisen ja vieraspetojen, kuten kissojen ja kettujen takia.

Aavikkoloistokaija on loistokaijaa vähemmän suosittu häkkilintu.

Elinympäristö

Aavikkoloistokaijat vaeltavat kuivien seutujen välillä ja pesivät epäsäännöllisin välein. Ne suosivat hiekkamaiden akasioiden, eukalyptusten ja Casuarina-puiden muodostamia harvoja metsiköitä ja pensaikkoja.

Lisääntyminen

Pesintää tapahtuu syys-tammikuussa. Pesä on tavallisesti vesistön lähellä kasvavan eukalyptuksen kolossa, joskus kaukana vesistöstä kasvavassa Casuarinassa. Yhdessä puussa saattaa olla jopa kymmenen pesää. Naaras munii neljästä kuuteen munaa, joita se hautoo keskimäärin 23 päivää. Poikaset jättävät pesän viiden viikon ikäisinä.

Ravinto

Ruokavalio koostuu pääosin maanpinnan tuntumassa kasvavien heinien ja ruohojen siemenistä, mutta myös hedelmistä, marjoista ja kukista.

Lähteet

  1. Polytelis alexandrae IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)