Ero sivun ”Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 26: Rivi 26:
[[Luokka:Yhdysvaltain talous]]
[[Luokka:Yhdysvaltain talous]]
[[Luokka:Arvopaperioikeus]]
[[Luokka:Arvopaperioikeus]]
[[Luokka:Kirjanpito]]
[[Luokka:Yhdysvaltain laki]]
[[Luokka:Yhdysvaltain laki]]
[[Luokka:Yhdysvaltain valtion virastot]]
[[Luokka:Yhdysvaltain valtion virastot]]

Versio 25. helmikuuta 2018 kello 21.30

Logotyp
Logotyp

United States Securities and Exchange Commission, SEC on Yhdysvaltain kongressin valtuuttama Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin. SEC on perustettu 1934 ja sillä on henkilökuntaa noin 3 500.[1]

SEC valvoo pörssien arvopaperikauppaa. SEC on laatinut säännöt arvopaperikaupalle ja täydentää niitä. Sen toimivalta kattaa kaikki rekisteröidyissä markkinapaikoissa kaupattavat rahoitusmuodot, kuten obligaatiot, osakkeet, johdannaiset ja raaka-aineet.

SEC valvoo arvopaperimarkkinoiden sääntöjenmukaisuutta. Sillä on laajat valtuudet paitsi hallinnollisiin myös siviilioikeudellisiin rangaistuksiin sääntöjen rikkomisesta. Lisäksi se voi antaa aineiston Yhdysvaltain oikeusministeriön käyttöön syyteharkinnan käynnistämiseksi.[2] Yleisimpiä SEC:n tutkimukset käynnistäviä rikoksia ovat sisäpiirikauppa, kirjanpitorikos, kurssin vääristäminen ja arvopaperimarkkinoita koskeva tiedottamisrikos.[1] SEC muun muassa laatii yritysten kirjanpitosääntöjä ja valvoo kirjanpitokäytäntöjä.

SECin ja Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan yritysjohto on vastuussa yrityksen riittävästä kirjanpidosta, joka ehkäisee lahjonnan. Sääntöjen mukaan yhdysvaltalainen yritys ei saa syyllistyä lahjontaan myöskään ulkomailla.

SECin johtoon tulee vuodesta 2009 alkaen Mary Schapiro, joka on sitä ennen johtanut pörssivälittäjien yhdistyksen valvontalautakuntaa.[3]

Katso myös

Lähteet

  1. a b What we do? -osio SEC:n sivuilla
  2. Häyrynen, Janne: Arvopaperimarkkinoiden väärinkäyttö, Vammala 2006, s. 353-354.
  3. Helsingin Sanomat 19.12.3008 s. B7

Aiheesta muualla