Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio
Perustettu 6. kesäkuuta 1934
Toimivalta Yhdysvaltain liittovaltion hallinto
Päätoimi­paikka Washington D.C.
Pääjohtaja Gary Gensler
Työntekijöitä 4 301 (2015)
Vuosibudjetti 13,9 miljardia dollaria (2016)
Aiheesta muualla
SEC Online

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (engl. United States Securities and Exchange Commission, lyh. SEC) on Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova valtion virasto (independent agency). Se perustettu Securities Act ja Securities Exchange Act -laeilla suuren laman aikaan vuonna 1934. Nykyisin (2018) virastolla on henkilökuntaa noin 4 600.[1]

Komissio valvoo pörssien arvopaperikauppaa, laatii säännöt arvopaperikaupalle ja täydentää niitä. Sen toimivalta kattaa kaikki rekisteröidyissä markkinapaikoissa kaupattavat rahoitusmuodot, kuten obligaatiot, osakkeet, johdannaiset ja raaka-aineet.

Komissio valvoo arvopaperimarkkinoiden sääntöjenmukaisuutta. Sillä on laajat valtuudet paitsi hallinnollisiin myös siviilioikeudellisiin rangaistuksiin sääntöjen rikkomisesta. Lisäksi se voi antaa aineiston Yhdysvaltain oikeusministeriön käyttöön syyteharkinnan käynnistämiseksi.[2] Yleisimpiä SEC:n tutkimukset käynnistäviä rikoksia ovat sisäpiirikauppa, kirjanpitorikos, kurssin vääristäminen ja arvopaperimarkkinoita koskeva tiedottamisrikos.[1] SEC muun muassa laatii yritysten kirjanpitosääntöjä ja valvoo kirjanpitokäytäntöjä.

Komission ja Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan yritysjohto on vastuussa yrityksen riittävästä kirjanpidosta, joka ehkäisee lahjonnan. Sääntöjen mukaan yhdysvaltalainen yritys ei saa syyllistyä lahjontaan myöskään ulkomailla.

Komission johtoon nimitettiin vuoden 2017 alussa Jay Clayton.[3]

  1. a b What we do? -osio SEC:n sivuilla
  2. Häyrynen, Janne: Arvopaperimarkkinoiden väärinkäyttö, Vammala 2006, s. 353-354.
  3. Wall Streetin asianajaja markkinoiden valvojaksi Helsingin Sanomat. 4.1.2017. Viitattu 27.5.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]