Koordinaatit: 62.241°N, 25.760°E

Tiimiakatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oikealla Schaumanin tehtaiden entinen pääkonttori, jossa Jyväskylän Tiimiakatemia toimi vuodesta 1996 kunnes toiminta siirtyi syksyllä 2000 vasemmalla näkyvään Turbiini-rakennukseen. Jyväskylän Tiimiakatemia toimii edelleen Turbiini-rakennuksessa, osoitteessa Piippukatu 3, 40100 Jyväskylä[1]

Tiimiakatemia on vuonna 1993 perustettu Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketalouden alan yrittäjyyden erikoiskoulutusyksikkö Jyväskylässä. Tiimiakatemialla kaikki oppiminen tapahtuu käytännön kautta. Tiimit perustavat oikeat yritykset, joissa he toimivat 3,5 vuoden ajan oppien markkinointia, johtamista ja ennen kaikkea tiimityöskentelyä. Oppiminen tapahtuu tekemällä oikeaa liiketoimintaa, oikeiden asiakkaiden kanssa ja oikealla rahalla[2].

Tiimiakatemia palkittiin vuonna 2000 Opetusministeriön arviointineuvoston Koulutuksen laatuyksikkö –palkinnolla ja vuonna 2008 elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen julisti Tiimiakatemian yrittäjyyden huippuyksiköksi. Tiimiakatemian perustaja, päävalmentaja ja Tiimiakatemian valmennusmenetelmien keksijä Timo Johannes Partanen sai perjantaina 26.11.2010 opetusneuvoksen arvonimen. Nimityksen myönti tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Vuonna 2015 aloituspaikkoja on 40. Tiimiakatemian tutkintonimike on tradenomi ja opintojen laajuus on 210 opintopistettä.[3] Vuonna 2007 Tiimiakatemiasta tuli oma koulutusohjelma (Yritystoiminnan kehittämisen koulutusohjelma) ja aloituspaikkoja syksyllä 2008 alkaviin opintoihin oli 60.

Opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiimiakatemian opetus kehittää yrittäjävalmiuksia sekä tiimitaitoja ja on vielä keskimääräisiä ammattikorkeakouluopintoja käytäntöpainotteisempaa. Koulutus on epämuodollista siten, että varsinaista tuntiopetusta ei ole, vaan opiskelija korvaa teoriaopinnot opiskeluaikana luettavilla eri tasoisilla, pääasiassa liiketaloustieteen kirjoilla. Tiimiakatemian opiskelijat jaetaan koulutuksen alkuvaiheessa omiin tiimeihinsä, jotka perustavat yritykset, jotka ovat useimmiten osuuskuntia. Yritysten kautta he tulevat tarjoamaan palveluita ammattikorkeakoulun ulkopuolelle oppien samalla yrittäjyyttä käytännössä.

Tiimiakatemialla oppimisen tärkeimpänä työvälineenä toimii tiimiyritys, joka perustetaan heti opintojen alussa. Tiimikavereiden kanssa tehdään töitä, jaetaan ajatuksia, kokemuksia ja oppeja. Yhdessä harjoitellaan tulevaisuuden työelämää varten elintärkeitä tiimi- ja vuorovaikutustaitoja. Tiimiyrityksen yhteiset treenit ja erilaiset projektit korvaavat oppitunnit. Treeneissä (2 x 4 tuntia per viikko) on mukana tiimin oma valmentaja, jolta saa vinkkejä ja neuvoja, jos niitä osaa oma-aloitteisesti pyytää. Valmentaja ei ole opettaja, eikä hän kerro mitä tiimiyrityksessäsi pitäisi tapahtua seuraavaksi.[2]

Partus Oy ja Tiimiakatemian aikuiskoulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Partus Oy (y-tunnus: 1569781-6) perustettiin vuonna 1991 tukemaan Tiimiakatemian perustamista. Partus Oy toteuttaa Tiimiakatemian valmennusmenetelmillä liikkeenjohdon koulutus- ja konsultaatiopalveluja. Nykyään Partus Oy vastaa Tiimiakatemian aikuiskoulutuspuolesta ja Tiimiakatemian oppimismetodien leviämisestä ympäri maailman. Partuksen koulutusohjelmat ovat suunnattu yrittäjille, tiimijohtajille, esimiehille ja opettajille. Ohjelmissa käytetään samoja oppimisen menetelmiä kuin tradenomiohjelmassa. Kaikki aikuiskoulutusohjelmat ovat pitkäkestoisia 1,5 vuoden ohjelmia. Niistä on valmistunut yhteensä yli 1000 oppijaa niin yksityiseltä, julkiselta kuin kolmannelta sektorilta. Aikuiskoulutusohjelmat ovat pääsääntöisesti Opetushallituksen hyväksymiä ammatillisiin tutkintoihin valmistavia ohjelmia.[4]

Muut Tiimiakatemiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiimiakatemia on levinnyt jo 10 maahan, muun muassa Espanjaan, Unkariin ja Brasiliaan. Tiimiakatemian metodeja käyttää jo yli 10 000 ihmistä.[5] Suomessa Tiimiakatemian oppimismallit ovat levinneet muun muassa seuraaviin korkeakouluihin: Tampereen ammattikorkeakoulussa toimii Tiimiakatemian idealle pohjautuva Proakatemia, Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa Oiva-akatemia, Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa BusinessAkatemia, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa LiikeAkatemia ja Savonia-ammattikorkeakoulussa Amkidea[1]. Lappeenrannassa Saimaan ammattikorkeakoulu tarjoaa opiskelijoilleen myös mahdollisuuden opiskella vastaavalla tavalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tiimiakatemia – Historia, Viitattu 8.12.2016
  2. a b http://tiimiakatemia.fi/fi/info/miten-meilla-opitaan/ tiimiakatemia.fi.
  3. http://www.jamk.fi/fi/Koulutus/Liiketalouden-ala/tradenomi-Tiimiakatemia/ jamk.fi.
  4. http://tiimiakatemia.fi/fi/info/aikuiskoulutus/ tiimiakatemia.fi.
  5. http://tiimiakatemia.com/ tiimiakatemia.com.

Muualla aiheesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.