Tieteellisten seurain valtuuskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tieteellisten seurain valtuuskunta (virallinen lyhenne TSV) on noin 260 suomalaisen tieteellisen seuran valtakunnallinen kattojärjestö.

TSV on perustettu vuonna 1899, ja sen jäsenseuroihin kuuluu yhteensä yli 250 000 jäsentä. Sääntöjensä mukaan valtuuskunta valvoo ja edistää jäsenseurojensa toimintaedellytyksiä muun muassa harjoittamalla julkaisutoimintaa sekä tekemällä tieteen asemaa koskevia aloitteita ja antamalla lausuntoja.

Valtuuskunnan toimintaa ohjaa Laki tieteellisten seurain valtuuskunnasta (938/2006). Sen säännöt on hyväksytty vuonna 2007[1].

Valtuuskunta ylläpitää julkaisukeskusta, joka koostuu Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskuksesta, julkaisuvarastosta, julkaisupalveluyksiköstä ja myyntinäyttely Tiedekirjasta. Tiedekirja - Vetenskapsbokhandeln sijaitsee Helsingin Snellmaninkadulla. Siellä myydään TSV:n jäsenseurojen julkaisuja.

Tieteellisten seurain valtuuskunta julkaisee Tieteessä tapahtuu -lehteä. Valtuuskunta järjestää myös joka toinen vuosi pidettävän yleisen tiedetapahtuman Tieteen päivät.

Vuodesta 2018 lähtien TSV on vastannut kansallisesta avoimen tieteen koordinaatiosta Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Tieteiden talo on Tieteellisten seurain valtuuskunnan hallitsema rakennus Helsingin Kruununhaassa. Kirkkokadulla sijaitsevassa talossa pidetään luentoja, esitelmiä, vastaanottoja ja koulutustilaisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.