Tiedottaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tiedottajan ammatista. Poliisin toimintaan liittyvästä tiedottajasta katso Tietolähdetoiminta.

Tiedottaja on viestinnän ammattilainen, joka suunnittelee ja toteuttaa organisaation viestintää. Tiedottajan päätehtävänä on kertoa organisaatiosta ja sen toiminnasta sekä omalle henkilöstölle että sidosryhmille.[1]

Tavallisimpia tiedottajalle kuuluvia tehtäviä ovat tiedotteiden laatiminen, artikkelien kirjoittaminen, asiakas- ja henkilöstölehtien, vuosikertomusten, esitteiden ja muiden painotuotteiden toimittaminen sekä verkkoviestintä. Lisäksi tiedottajat järjestävät myös lehdistötilaisuuksia ja ovat yhteydessä tiedotusvälineisiin ja muihin sidosryhmiin.[1]

Tiedottajat ovat yleensä opiskelleet viestintää, yhteisöviestintää tai tiedotusoppia. Viestintätieteitä voi opiskella seuraavissa yliopistoissa: Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto, Svenska social- och kommunalhögskolan, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.[2] Myös ammattikorkeakouluissa voi opiskella viestintää ja suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon medianomi (AMK).[1] Markkinointi-instituutissa voi suorittaa Tiedottajan tutkinnon. Vaikka useimmilla onkin takanaan viestinnän opintoja, voi tiedottajan tehtävissä toimia hyvin monenlaisella koulutustaustalla[3].

Viestintäalalla toimivien ammattinimike on Viestinnän ammattilaiset 2019 -tutkimuksen[4] mukaan useimmiten viestinnän asiantuntija, viestinnän suunnittelija tai viestintä- tai tiedotuspäällikkö.

  1. a b c Tiedottaja Ammattinetti. Työ- ja elinkeinoministeriö. Viitattu 12.3.2012.
  2. Viestintä Opetushallitus. Viitattu 12.3.2012. [vanhentunut linkki]
  3. Tiedottaja: Millaisista koulutuksista työhön on tultu? töissä.fi. Viitattu 8.10.2014.
  4. Procom ry: Viestinnän ammattilaiset 2019 -tutkimus: Viestintäalan kasvu sekä hyvä työllisyystilanne jatkuvat 8.10.2019. Procom ry.