Tiša be'av

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiša be'av (hepr. ‏תִּשְׁעָה בְּאָב‎) on juutalainen juhlapäivä, jota vietetään juutalaisessa kalenterissa heinä- tai elokuulle osuvan av-kuukauden yhdeksäntenä päivänä. Se on juutalaisen vuoden surullisin päivä. Tälle päivämäärälle osuvat eräät juutalaisen historian suurimmista onnettomuuksista:

Myöhemmin on samana päivänä alettu muistella myös seuraavia juutalaisia kohdanneita onnettomuuksia, jotka tapahtuivat juutalaisen kalenterin mukaan samana päivänä vuodesta tai ainakin lähellä sitä:

Lisäksi Neljännen Mooseksen kirjan mukaan israelilaiset joutuivat Jumalan määräyksestä vaeltamaan erämaassa 40 vuotta rangaistukseksi uskottomuudesta hänen käskyjään kohtaan.[5] Vaikka Raamatussa ei tässä kohdin mitään päivämäärää mainitakaan, Talmudin mukaan Jumala määräsi näin juuri av-kuukauden 9. päivänä.[1]

Av-kuukautta edeltävän tammuz-kuukauden 17. päivän paastosta alkaa suruaika, joka huipentuu tiša be'avina. Nämä kolme viikkoa ovat erityinen katumusaika ja niiden aikana ei solmita kihlauksia tai avioliittoja. Tavan mukaan yhdeksänä tiša be'avia edeltävänä päivänä liharuokien ja viinin nauttiminen ei ole sallittu (sapattia lukuun ottamatta) Temppelin lihauhrien muistoksi. Tiša be'av on jom kippurin tapaan 24 tunnin paasto ja silloin luetaan Valitusvirsien kirja.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tisha B'Av
  1. a b Ove Schrarz, Hillel Skurnik, Dave Weintraub: Juutalaisuus, uskonto ja perinne, s. 57-58. Juutalainen koulu, 1989. ISBN 952-90116-1-X.
  2. a b c d History of Events on Tisha B'Av ohrnet. Viitattu 20.8.2013.
  3. Martin Erbstörrer: The Crusades. Brunel House, 1978. ISBN 9780896633311. Teoksen verkkoversio.
  4. Rabbi Elozor Barclay, Rabbi Yitzchock Jaeger: Over Four Hundred of the Most Commonly Asked Questions About the Three Weeks. Targum Press, 2003. ISBN 1-56871-254-5.
  5. 4. Moos. 14:34–35

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]