Jom ha'atsma'ut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jom ha'atsma'ut
יום העצמאות
Lentonäytös Tel Avivissa Israelin itsenäisyyspäivänä.
Lentonäytös Tel Avivissa Israelin itsenäisyyspäivänä.
Tyyppi itsenäisyyspäivä
Vietetään ijar-kuun viidentenä päivänä
Järjestämistiheys vuosittain
Ensimmäisen kerran 1948
Liittyy Jom hazikaron
Lipuin koristeltu Merkava-panssarivaunu itsenäisyyspäivän juhlinnassa

Jom ha'atsma'ut (hepr. ‏יום העצמאות‎) eli Israelin itsenäisyyspäivä on Israelin kansallinen juhlapäivä, jolloin juhlitaan maan vuonna 1948 antamaa itsenäisyysjulistusta. Sitä vietetään ijar-kuun viidentenä päivänä heti kaatuneiden muistopäivän (jom hazikaron) päätyttyä.

Ijar-kuun viides päivä on Israelin itsenäisyysjulistuksen vuosipäivä. Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben-Gurion luki sen Tel Avivissa tuona päivämääränä vuonna 14. toukokuuta 1948. Itsenäisyyspäivän päivämäärä saattaa vaihdella, jotta juhla ei osuisi sapatiksi eikä sitä edeltävälle tai seuraavalle päivälle. Siten juhlaa vietetään ijar-kuun viidettä päivää lähimpänä tiistaina, keskiviikkona tai torstaina. Jos ijar-kuun viides päivä on sapatti eli lauantai, itsenäisyyspäivää vietetään kolmantena päivänä eli edellisenä torstaina, jos taas perjantai, neljäntenä päivänä.

Itsenäisyyspäivän vietto alkaa virallisella seremonialla Herzl-kukkulalla Jerusalemissa edellisen päivän iltana. Seremoniaan kuuluu muun muassa sotilasmarssi ja knessetin (Israelin parlamentti) puhemiehen puhe. Kukkulalle sytytetään myös kaksitoista merkkitulta, yksi kutakin Israelin heimoa kohti. Tulen sytyttäminen on kunniatehtävä, johon valitaan joka vuosi tusina ansioitunutta kansalaista. Juhlaan kuuluu myös ilotulituksia. Tavalliset kansalaiset viettävät päivää esimerkiksi eväsretkeillen tai tanssien. Myös muut juutalaiset ympäri maailmaa juhlistavat Israelin itsenäisyyspäivää eri tavoin.lähde?

Gregoriaanisessa kalenterissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jom ha'atsma'utia vietetään ijar-kuun viidentenä päivänä. Gregoriaanisessa kalenterissa sitä vastaavat seuraavat päivämäärät:

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]