Merkava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merkava
Merkava Mk.1 Yad la-Shiryon museossa Israelissa (2005)
Merkava Mk.1 Yad la-Shiryon museossa Israelissa (2005)
Valmistushistoria
Valmistusmaa  Israel
Tekniset tiedot
Pituus
– putki edessä 9,04 m
– pelkkä runko 7,45 m
Leveys 3,72 m
Korkeus 2,66 m
Taistelupaino 65 000 kg
Telaketjut Helical-jousitus
Maksiminopeus
– tiellä 70 km/h
– maastossa 55 km/h
Toimintasäde 500 km
Pääase 120 mm sileäputkinen panssarivaunukanuuna (Mk1 ja Mk2 pääase 105 mm M68 psv-kanuuna)[1]
Muu aseistus 1x12,7 mm konekivääri
2x7,62x51 mm konekivääri
60 mm "Soltam Commando" kranaatinheitin
Panssarointi Tuntematon, Komposiittia
Moottori General Dynamics GD833 V-12 suorasuihkutusdiesel
– hevosvoimat 1500 hv
– kilowattia 1100 kW
Miehistö 4

Merkava (hepr. ‏מרכבה‎ eli sotavaunu) on israelilainen taistelupanssarivaunu, joka on käytössä ainoastaan Israelissa.[2] Vaunun muotoilu on hyvin kalteva, joten se tarjoaa vain hyvin pienen osumapinta-alan, mikä vaikeuttaa vaunun maaliksi joutumista.[3]

Merkava Mk.1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset Merkava Mk.1 -vaunut luovutettiin Israelin armeijalle vuonna 1979.[4] Niitä käytettiin ensimmäisen kerran sotatoimiin vuonna 1982 Libanonissa Syyrian joukkoja vastaan. Merkavan suunnittelun perustana olivat, toisin kuin esimerkiksi useimmilla Nato-mailla, omakohtaiset sotakokemukset mittavista panssaritaisteluista kuten vuosien 1967 (Kuuden päivän sota) ja 1973 (Yom Kippur) sodista.

Israelilaiset olivat päätyneet siihen, että vaunun panssarointia ei voi korvata liikkuvuudella ja Merkava Mk.1:stä tulikin aikanaan raskain palveluskäytössä oleva taistelupanssarivaunu. Moniin muihin taistelupanssarivaunuihin verrattuna Merkava onkin hieman hitaanpuoleinen. Tärkeimpänä vaunun suunnittelussa pidettiin miehistötappioiden minimointia. Vaunun voimakkaasti kallistettu etupanssarointi sekä etuosaan sijoitettu moottori antavat erinomaisen suojan edestä päin tulevia osumia vastaan, moottorin sijoituksen jättäessä samalla ylimääräistä tilaa takaosaan tornin taakse.

Panssaritaisteluissa oli havaittu, että vaikka vaunumiehistö, tai osa siitä, selviäisikin hengissä vaunun tuhoavasta tai rampauttavasta osumasta, he kaatuivat usein yrittäessään jättää vaunun torniluukkujen kautta. Tästä syystä Merkavan pohjapanssariin tehtiin luukku ja takapanssariin ovi, jonka kautta miehistö voi jättää vaunun ollessaan tulituksen alaisena. Takaoven myötä myös ampumatarvikkeiden lastaaminen vaunuun nopeutui ja helpottui merkittävästi. Vaunun takaosassa olevaa vapaata tilaa voidaan tilapäisesti käyttää esimerkiksi lisäammuksien tai vaununsa menettäneen vaunumiehistön kuljettamiseen, evakuointiin tai poikkeuksellisesti jopa pienen jalkaväkipartion kuljettamiseen.

Versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkava Mark IV

Merkavaa on valmistettu eri versioissa 1970-luvun lopusta asti.[5] Niistä jokaisessa on ollut erittäin ajanmukaiset ammunnanhallinta- ja sensorijärjestelmät. Merkavan uusimmassa, vuonna 2004 käyttöön otetussa Mk.4-versiossa on muun muassa vakautettu lämpökameratähtäin, uusinta tekniikkaa edustava ammunnanhallintajärjestelmä ja huippunykyaikainen BMS-taistelunhallintajärjestelmä.

Merkavan panssarointi koostuu erillisistä panssarilevyistä, moduuleista, jotka voidaan irrottaa ja korvata uusilla. Panssarivaunut voidaan tämän ansiosta korjata paljon nopeammin, ja jopa tuhoutuneesta vaunusta voidaan käyttää ehjänä säilyneet panssarilevyt.

Jatkuvat taistelut ja Israelin nykyaikainen sotateollisuus ovat mahdollistaneet Merkavan pysymisen jatkuvasti taistelupanssarivaunujen kehityksen tasalla esimerkiksi M1A2:n ja Leopard 2A6:n rinnalla. Merkavan tapaisen modernin taisteluvaunun korkeat kehityskustannukset ovat tosin aika-ajoin herättäneet keskustelua siitä, onko Israelin kokoisella valtiolla varaa jatkaa oman panssarivaunun kehittämistä sekä valmistusta.

Tappioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelin heinä-elokuussa 2006 käymässä Hizbollahin vastaisessa sodassa Merkava-taistelupanssarivaunut kokivat muutamia tappioita. Jane'sin mukaan taistelupanssarivaunuja tuhoutui 14, mistä Israelin hallitus syytti pääasiassa Syyriaa, jonka se epäili toimittaneen Hizbollahille muun muassa moderneja venäläisiä RPG-29-sinkoja sekä Metis-M panssarintorjuntaohjuksia. Jane's ei ilmoita, mitä tyyppejä 14 tuhoutuneeseen panssarivaunuun sisältyy, mutta Wadi Salukin taistelussa myös Merkava Mk.4:ia tuhoutui täysin kaksi kappaletta ja muut saivat osumia.

Merkava Mk.4 on vahvemmin suojattu kuin edeltäjänsä. Sen reaktiivipanssarin läpäisemiseen tarvitaan useampi singon osuma, koska ensimmäinen osuma vasta paljastaa reaktiivipanssarin alla olevan metallin, mistä toinen singon osuma menee läpi. Panssarintorjuntaohjuksen tai singon ammukset voivat tosin olla kaksivaiheisia, jolloin ensimmäinen osa räjäyttää aktiivipanssarin ja toinen osa pureutuu metallipanssaroinnin lävitse panssarivaunun sisätiloihin.

Merkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelin puolustusvoimien panssarivaunuissa tykkitornin sivuilla oleva heprealainen kirjain (alef, bet, gimel tai dalet) kertoo vaunun sijoituksen joukkueessa, kun taas sen perässä oleva arabialainen numero ilmaisee itse joukkueen. Vaunun komppania selviää alahelman V-symbolin asennosta: "V" tarkoittaa ensimmäistä, ">" toista, "^" kolmatta ja "<" neljättä komppaniaa. Pataljoona taas merkitään tykin putken renkailla, jolloin yksi rengas tarkoittaa ensimmäistä, kaksi toista ja kolme kolmatta pataljoonaa.

Vaunun etu- ja takalokasuojien joukkuemerkinnät vastaavat tykkitornin sivujen merkintöjä (heprealainen kirjain ja arabialainen numero), kun taas komppania merkitään V-symbolin sijaan vaakasuuntaisin viivoin: yksi viiva tarkoittaa ensimmäistä, kaksi toista, jne. Oikean lokasuojan merkinnän logiikka ei ole täysin tiedossa. Merkintään kuuluu yleensä geometrinen symboli, kuten neliö tai tähti, sekä sen sisällä oleva arabialainen numero. Numeron oletetaan tykin putken renkaiden tavoin merkitsevän pataljoonaa, kun taas geometrinen symboli kuvannee prikaatia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Merkava Mk3 Baz Main Battle Tank - Army Technology http://www.army-technology.com/projects/merkava/ (Viitattu 2.10.2013)
  2. http://www.israeli-weapons.com/weapons/vehicles/tanks/merkava/Merkava.html (Arkistoitu – Internet Archive) (Viitattu 8.11.2014.)
  3. Trewhitt, P., 2009: s. 76
  4. HowStuffWorks "Merkava Main Battle Tank" http://science.howstuffworks.com/merkava.htm (Viitattu 2.10.2013)
  5. HowStuffWorks "Merkava Main Battle Tank" http://science.howstuffworks.com/merkava.htm (Viitattu 2.10.2013)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Trewhitt, Philip: Panssarivaunut ja panssaroidut ajoneuvot, Karisto Oy, Hämeenlinna, 2009, suom. Petri Kortesuo ISBN 978-951-23-5145-9 (s. 76)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Merkava.