Tengen (yritys)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tengen
Toimiala videopeliteollisuus
Omistaja Atari Games

Tengen oli videopelijulkaisija ja kehittäjä, jonka loi kolikkopelejä tekevä Atari Games. Sen jälkeen kun Nintendo sai Yhdysvaltojen videopelimarkkinat elvytettyä vuoden 1983 laman jälkeen, Atari Games tajusi, että videopelibisnes kannatti yhä. Koska Atari oli jo mukana videopelimarkkinoilla konsoleillaan 2600 Jr., 7800, ja XEGS, yritys päätti luoda uuden brändin jonka alla markkinoida pelejään. Atari Games myös päätti tehdä pelejä markkinajohtaja Nintendo Entertainment Systemille. Uuden alajaoston nimeksi tuli Tengen, mikä japanilaisessa lautapelissä Go tarkoittaa pelilaudan keskustaa. Nimi Atari tulee samasta pelistä.

Tengen vs. Nintendo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tengen yritti tuloksettomasti neuvotella Nintendon kanssa löyhemmästä lisenssistä - Nintendo rajoitti lisensoimiensa pelitalojen tuottaman pelimäärän viiteen kappaleeseen vuodessa, ja edellytti heidän peliensä olevan saatavilla kaksi vuotta vain NES:lle. Nintendo ei ollut kiinnostunut, joten Tengen hyväksyi standardilisenssin joulukuussa 1987. 1988 Tengen julkaisi ensimmäiset (ja viimeiset) kolme Nintendon kautta lisensoitua pelikasettia - RBI Baseball, Pac-Man ja Gauntlet. Samaan aikaan Tengen työskenteli salassa läpäistäkseensä Nintendon 10NES-lukitusmikropiirin, joka mahdollisti Nintendon kontrollin NES:lle julkaistavista peleistä. Kun lukuisat kehittäjä onnistuivat läpäisemään mikropiirin suojauksen jännitepiikillä, Tengenin teknikot pelkäsivät tämän vahingoittavan konsoleita ja täten asettavan heidät korvausvastuuseen. Sen sijaan Tengen päätti takaisinmallintaa mikrosirun ja näin tulkita koodin joka avaisi sen; teknikot eivät kuitenkaan onnistuneet yrityksissään.

Epätoivoissaan Tengen kääntyi Yhdysvaltojen tekijänoikeustoimiston puoleen. Yrityksen lakimiehet ottivat yhteyttä hallituksen toimistoon saadakseen kopion Nintendon lukitussysteemin ohjelmasta, selittäen tarvitsevansa sitä mahdolliseen oikeudenkäyntiin Nintendoa vastaan. Saatuaan ohjelman Tengen käytti sitä luodakseen oman mikrosirun, joka mahdollistaisi lisensoimattomien pelien toimimisen NES:llä. Kun Tengen julkaisi lisensoimattomia versioita peleistään, Nintendo haastoi yrityksen tekijänoikeuksien ja patentin rikkomisesta. Oikeudenkäynnin alkuvaiheissa tuomioistuin oli Nintendon puolella, mutta osapuolet sopivat asian ennen oikeuden lopullista päätöstä.

Tengen kohtasi toisen oikeudenkäynnin Nintendon kanssa 1989 koskien Tetriksen tekijänoikeuksia. Nintendo todisti hankkineensa oman lisenssinsä peliin venäläiseltä kehittäjältä, kun taas Tengen oli hankkinut omansa yritykseltä, joka ei sitä omistanut. Tengen hävisi jutun, ja joutui vetämään markkinoilta kaikki myymättömät kasetit pois, joita oli arviolta satoja tuhansia - vain noin 50 000 kappaletta ehdittiin myydä.

Huolimatta ongelmista Nintendon kanssa Tengen tuotti pelejä myös Sega Mega Drivelle, Sega Master Systemille, Sega Game Gearille, Sega Mega-CD:lle, ja PC Enginelle. Vuonna 1993, sen jälkeen kun Time Warner osti hallinnointiin mahdollistavan osan Atari Gamesin osakkeita, Tengen-brändi lakkautettiin, ja pelit julkaistiin brändin "Time Warner Interactive" alla.

NES-pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo sisältää Tengenin lisensoimattomat pelit Nintendo Entertainment Systemille. Kolme peliä tuotettiin sekä lisensoituina että lisensoimattomina.

Tengenin lisensoimattomat kasetit eivät ole perinteisen harmaita ja nelikulmaisia, kuten Nintendon lisensoidut kasetit, vaan pyöristettyjä ja mattamustia muistuttaen enemmän perinteisiä Atarin kasetteja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]