Atari Games

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atari Games
Perustettu 1984
Lakkautettu 2003
Avainhenkilöt Ed Logg
Kotipaikka Milpitas, Kalifornia, Yhdysvallat
Toimiala videopeliteollisuus
Tuotteet videopelit
Henkilöstö 400milloin?
Emoyhtiö Warner Communications (1984–1985)
Namco (1985–1986)
Time Warner (1993–1996)
Midway Games (1996–2003)
Tytäryhtiöt Tengen

Atari Games oli yhdysvaltalainen kolikkopelien tuottaja ja alkujaan osa Ataria. Atari Games vaihtoi useaan kertaan omistajaa, ja se on tunnettu myös nimillä Time Warner Interactive ja Midway Games West.

Warner Communications myi Atari Inc.:n Atari Consumer -jaoston (joka sisälsi tietokone- ja pelikonsolijaostot) heinäkuussa 1984 Jack Tramielille, joka antoi sille uuden nimen "Atari Corporation".[1] Warner Communications kuitenkin säilytti kolikkopelijaoston itsellään ja antoi sille uuden nimen "Atari Games".[1] Warner ja Tramiel sopivat, että Atari Gamesin pitää aina käyttää sanaa "Games" sanan "Atari" jälkeen logossaan ja että Atari Games ei saisi käyttää "Atari"-brändiä ollenkaan tietokone- ja pelikonsolimarkkinoilla. Toisin kuin Atari Corp.:lla, Atari Gamesilla oli lähes samat työntekijät kuin Atari Inc.:ssä.

Namco osti vuonna 1985 hallinnointiin mahdollistavan osuuden Atari Gamesista. Vuonna 1986 ryhmä työntekijöitä osti Namcon osuuden itselleen.[1]

Atari Games jatkoi kolikkopelien valmistajana. Vuonna 1987 yritys myös aloitti kasettien, joihin lukeutui muun muassa versio Tetriksestä, myymisen Nintendo Entertainment Systemille Tengen-nimellä. Tengen ja Nintendo kävivät useita oikeusriitoja 1980-luvun lopulla liittyen Tetriksen oikeuksiin ja Tengenin yrityksiin kiertää NES:n lukitusmikrosiru, joka esti kolmatta osapuolta kehittämästä lisensoimattomia pelejä laitteelle. Atari Gamesin oikeusjuttuja Nintendon kanssa ei pidä sekoittaa Atarin samoihin aikoihin Nintendon kanssa käymiin oikeusjuttuihin.

Warner Communications fuusioitui Time-yhtiön kanssa vuonna 1989 muodostaen Time Warnerin.[2] Time Warner Interactive (TMI) osti vuonna 1993 kontrollointiin mahdollistavan osuuden Atari Gamesistä.[3] Yritys kuitenkin jatkoi pelien markkinointia Atari Games -nimellä. TMI laitettiin myyntiin vuonna 1996. Atarin perustaja Nolan Bushnell oli halukas ostamaan yrityksen itselleen, mutta Time Warner päätti myydä WMS Industriesille (Williams- ja Bally-/Midway-brändien omistaja). Kauppojen jälkeen yrityksen nimi muutettiin takaisin entiselleen. Hasbro Interactiven ostettua Atarin jäänteet ja elvytettyä Atarin tuotemerkin pelimarkkinoilla emoyhtiö Midway Games muutti Atari Gamesin Midway Games Westiksi sekaannuksien välttämiseksi markkinoilla. Midway jätti vuonna 2001 kolikkopelimarkkinat ja keskittyi pelikonsoleihin, mikä lopetti samalla Atarin keskeisen aseman kolikkopelimarkkinoilla. Midway lakkautti yhä konsolipelejä kehittäneen Midway Games Westin toiminnan vuonna 2003, sen jälkeen kun videopelimyynnit olivat romahtaneet.

Midway Games Westin mukana hävisi viimeinenkin jäänne alkuperäisestä Atarista, joka aloitti koko videopeliteollisuuden. "Midway Games West" toimii yhä tavaramerkkinä sekä vanhoille että uusille Atari Gamesin tai Midway Games Westin luomille pelinimikkeille.

Valikoituja kolikkopelejä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Keza Macdonald: IGN Presents: the History of Atari 20.3.2014. IGN. Viitattu 15.7.2018.
  2. Mark Hall: WarnerMedia Encyclopaedia Britannica. Viitattu 9.7.2019. (englanniksi)
  3. Atari Games Sega Retro. Viitattu 9.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]