Temppeli B (Selinus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Temppeli B
Sijainti Selinunte, Marinella, Castelvetrano, Trapani, Sisilia, Italia
Koordinaatit 37°34′59″N, 12°49′33″E
Rakennustyyppi kreikkalainen temppeli
Valmistumisvuosi 300-luku eaa.
Tyylisuunta doorilainen
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Temppeli B on nimitys, jota käytetään eräästä antiikin aikaisesta kreikkalaisesta temppelistä Selinuksessa Sisiliassa Italiassa. Sen kohdejumaluutta ei tunneta varmuudella. Epävarmuudesta johtuen rakennus tunnetaan tutkimuksessa perinteisesti kirjainnimellään.[1]

Temppelin pohjapiirros.

Temppeli B oli rakennettu hellenistisellä kaudella. Nykyisin se ajoitetaan noin vuosiin 300–275 eaa.[2] Näin se on Selinuksen akropoliin eli yläkaupungin temppeleistä nuorin ja ainoa, joka kertoo kaupungin uudesta elämästä sen jälkeen, kun karthagolaiset tuhosivat kaupungin vuonna 409 eaa. Aiemmin temppelin katsottiin olleen heroon ja omistettu akragaslaiselle filosofi Empedokleelle, joka Diogenes Laertioksen mukaan kuivatti Selinuksen suot.[1][3][4] Temppelin myöhäisen ajoituksen perusteella sitä on kuitenkin arveltu ennemmin jonkin hellenisoituneen karthagolaisen kultin temppeliksi (esim. Asklepios-Eshmun).

Temppeli B on pieni temppelirakennus, joka edusti doorilaista tyyliä. Se sijaitsi heti akropoliin temppeleistä suurimman eli niin kutsutun Temppelin C kaakkoispuolella. Rakennuksen pohjan koko on noin 4,6 × 8,4 metriä.[1] Temppelin julkisivussa oli todennäköisesti kaksi pylvästä (distylos in antis),[2] vaikkakin aiemmin sitä on pidetty prostylos-temppelinä, jonka julkisivussa olisi ollut neljä pylvästä (tetrastylos). Sisällä temppelissä oli pronaos ja naos eli cella. Sisäänkäynti oli idästä, jolta puolelta johti pronaokselle yhdeksänaskelmaiset portaat. Temppeli oli koristeltu monivärimaalatulla rappauksella.[1][2]

Temppelin rauniot löydettiin vuonna 1823.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”SELINUS (Selinunte) Trapani, Sicily”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio.
  2. a b c d Carra, G. & D’Amelio, S. & Villa, B.: The Virtual Reconstruction of Temple B in Selinunte Excavation Site isprs.org. Viitattu 22.10.2018.
  3. Diogenes Laertios: Merkittävien filosofien elämät ja opit 8.70.
  4. Sabatini, Benjamin: Temple "B" at Selinus: Render Characterization and Archaeological Interpretation Academia.edu. Viitattu 22.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]