Temür-kaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Temür-kaani

Temür-kaani (mong. Өлзийт Төмөр Ölziit Tömör; 15. lokakuuta 126510. helmikuuta 1307 Khanbaliq) oli Kiinan Yuan-dynastian toinen keisari (1294–1307). Lisäksi hän oli Mongolivaltakunnan kuudes suurkaani, mutta valtakunnan hajoamisen takia jälkimmäinen arvonimi oli vain nimellinen. Kiinan keisarina hänen hallitsijanimensä oli Chengzong (kiin. 元成宗).

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temür-kaani syntyi 15. lokakuuta 1265. Hän oli Kublai-kaanin toisen pojan, Zhenjinin kolmas poika. Koska Kublai-kaanin ensimmäinen poika kuoli varhain, Zhenjinistä tuli kruununprinssi. Hän kuitenkin kuoli vuonna 1286, jolloin Temürista tuli vuorostaan kruununprinssi. Vuonna 1287 Temür auttoi isoisäänsä Kublai-kaania Nayanin kapinan kukistamiseksi. Temür ja Kublain alainen virkamies Oz-Temür suojasivat Liaojoen ja Liaotungin niemimaan alueita Nayanin liittolaista, Qadaania vastaan ja voittivat hänet.

Kublai-kaanin kuoltua Kurultai kutsuttiin koolle. Koska Zhenjinin toinen poika Darmabala oli kuollut vuonna 1292, Zhenjinin pojista jäljellä olivat enää Gammala ja Temür. Ehdotettiin, että he kilpailisivat siitä, kumpi tunsi Tšingis-kaanin puheet paremmin. Temür voitti, ja hänet julistettiin Yuan-dynastian seuraavaksi keisariksi.[1]

Valtakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temür oli kyvykäs keisari. Hän piti valtakunnan sellaisena, jollaisena Kublai-kaani oli sen jättänyt. Hän jatkoi monia Kublai-kaanin talousuudistuksia ja pyrki elvyttämään maan taloutta Kublain kalliiden sotaretkien jäljiltä. Hän antoi maan toipua erityisesti Vietnamin–mongolien sodasta. Temür-kaanin valtakaudella valtakunnan korkeisiin virkoihin nimitettiin paitsi mongoleita myös han-kiinalaisia, muslimeita ja muutamia kristittyjä. Temürin hallinto kunnioitti kungfutselaisuutta ja kungfutselaisia oppineita. Valtakautensa alussa hän antoi käskyn kunnioittaa Kungfutsea. Myös tiibetiläisten määrä hallituksessa kasvoi vähitellen Temürin aikana.

Hänen valtakautensa aikana alkoholin myynti ja tislaus kiellettiin Mongoliassa vuonna 1297.

Temür vastusti ihmisten rasittamista lisäveroilla. Hän kuoli 10. helmikuuta 1307 Khanbaliqissa eli nykyisessä Pekingissä 41-vuotiaana. Koska Temürin ainoa poika oli kuollut vuonna 1306, hän jäi vaille miespuolista perijää. Hänen kuolemaansa seuranneen valtakamppailun jälkeen hänen seuraajakseen kruunattiin hänen veljenpoikansa Külüg.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • René Grousset. The Empire of Steppes
  • Цэен-ойдов Чингис Богдоос Лигдэн Хутаг хүртэл 36 хаад
  • Man, John (2006). Kublai Khan: From Xanadu to Superpower. London: Bantam Books. ISBN 9780553817188.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Man, s. 407
  Edeltäjä:
Kublai-kaani
Kiinan keisari
1294–1307
Seuraaja:
Külüg-kaani