Tehomet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tehomet konserni
Tehomet.svg
Tunnuslause Valoa kaikille teille Pylväs paikallaan
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1979
Toimitusjohtaja Jarkko Kettunen
Kotipaikka Kangasniemi
Toimiala Metalliteollisuus
Tuotteet Metalliset ja puiset valaisinpylväät sekä -mastot
Liikevaihto 16 miljoonaa euroa
Henkilöstö 65
Emoyhtiö Valmont Industries Inc (NYSE: VMI)
Tytäryhtiöt Tehomet Baltic OÜ
Kotisivu http://www.tehomet.com
http://www.valmont.com

Tehomet on Pohjoismaiden suurin metallisten valaisinpylväiden valmistaja.[1] Yritys on perustettu 1979, ja se on alusta lähtien toiminut Kangasniemellä. Tehometin markkina-alue kattaa nykyään Suomen lisäksi pääasiassa Baltian maat, Ruotsin ja Venäjän. Yrityksen tuotannon painopiste on siirtynyt viime aikoina enemmän erilaisiin pylväs- ja mastorakenteisiin. Tehomet painottaa viestinnässään henkilökunnan osaamista sekä monipuolista alihankkijaverkostoa.

Tehomet Baltic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehomet Baltic perustettiin vuonna 2005. Aluksi yritys toimi erillisenä yhtiönään, mutta 2006 vuonna se liitettiin Tehomet -konserniin. Tytäryhtiö toimii Tallinnan läheisyydessä olevalla Kiiun teollisuusalueella. Oma tuotanto käynnistyi vuoden 2007 alussa.

Yrityksen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pentti ja Airi Ursin perustivat vuonna 1979 Tehomet Ky:n Kangasniemelle. Yritys valmisti Upolle Siniviiri-pulsaattoripesukoneita ja toimi alihankkijana useille muille kodinkonemerkeille. Toiminta ei kuitenkaan ollut riittävän kannattavaa, joten tuotantolaitteistolle oli kehitettävä lisäkäyttöä. Tuotevalikoimaa laajennettiin keittiökylmiöihin ja muihin sekalaisiin ohutlevytuotteisiin – jopa lumilapioihin ja postilaatikoihin. Ensimmäiset valaisinpylväät valmistettiin vuonna 1980.

Ursinit myivät Tehomet Ky:n Artjärven Metalli Oy:lle vuonna 1988 ja silloinen markkinointipäällikkö Pentti Kettunen nimettiin toimitusjohtajaksi. Parin vuoden päästä, 1990, omistaja vaihtui Pentti Kettusen ostaessa yhtiön, ja samalla yritysmuoto vaihdettiin osakeyhtiöksi. Pulsaattoripesukoneiden ja kylmiöiden valmistamisesta luovuttiin, ja tuotantoon jäivät puhelinnousurasiat ja varasulakekaapit. Toiminnassa keskityttiin erityisesti valaisinpylväiden ja -varsien suunnitteluun ja valmistukseen. 1990-luvun lamavuosista huolimatta yrityksen valaisinpylvästuotannon kasvu oli voimakasta muun muassa Tielaitoksen suurten tievalaistushankkeiden ansiosta.

2012 Tehomet Oy:ssä tehtiin sukupolvenvaihdos. Pentti Kettunen luovutti toimitusjohtajan tehtävät vanhimmalle pojalleen Jarkko Kettuselle ja jatkaa itse yrityksessä kehitysjohtajana.

Yrityksen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa kaupungit ja kunnat, tielaitos, alan tukkuliikkeet ja suuret katuvalaistusurakoitsijat. Markkina-alue kattaa Suomen lisäksi pääasiassa Baltian maat, Ruotsin ja Venäjän. Eksoottisin yksittäinen toimitus on ollut Kuwaitin hallitsijan palatsin ulkovalaistus.

Tuotekehittelyssään Tehomet Oy on panostanut tievalaisinpylväiden liikenneturvallisuuteen. Tuotannossa on liukulaipallinen väistyvä pylväs ja kokoon menevä pysäyttävä pylväs. Valtaosan tuotannosta muodostavat nykyisin kuitenkin erikoispylväät, jotka ovat asiakkaan tarpeen mukaan persoonallisesti muotoiltuja ja maalattuja, tai rakenteeltaan erityisiä. Merkittäviä Tehometin valaisinkohteita ovat Juutinrauman silta sekä Mussalon satamaalue Kotkassa. Tehometin tuotantoa ovat myös Helsingin ja Tukholman juhlavuosien valaisinrakenteet.

Huhtikuussa vuonna 2007 Tehomet konsernista myytiin osake-enemmistö Valmont Inc yhtiölle ja näin siitä tuli osa amerikkalaista pörssiyhtiötä. Joulukuussa 2007 Tehomet osti koristeellisia puupylväitä valmistavan Luxiwood Oy:n liiketoiminnan jonka tuotanto siirtyi Keiteleeltä Parikkalaan 2008 vuoden lopussa.

Vuonna 2011 Tehometin toimintaa laajennettiin entisiin MS-Metallin tiloihin. Ennen tuotannon alkamista hallia remontoitiin ja myös piha-aluetta muokattiin. Uusiin tiloihin muuttivat myös Tehometin läheiset yhteistyökumppanit FSP Oy ja KS-Rahti. Kunnostusten myötä halliin tuli yksi Pohjoismaiden suurimmista jauhemaalauskammioista, jossa voidaan jauhemaalata ja pinnoittaa termoplastisesti jopa 12 metrin pituisia kappaleita. Laajennuksen johdosta pylväiden maalaukset hoidetaan nykyään Kangasniemellä, kun se aikaisemmin tehtiin Lievestuoreella.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehomet on saanut onnistuneesta työstään useita tunnustuksia: Kangasniemen Vuoden Yrittäjä -palkinnon (1996), Vuoden Kuumasinkityspalkinnon (1999) ja Maakunnallinen Vuoden Yrittäjä -palkinnon (2000). Lisäksi yritys on saanut Kuopion torin valaistuksesta innovatiivisen kohteen tunnustuspalkinnon ja Helsingin Esplanadin valaistuksesta kolme arvostettua kansainvälistä tunnustuspalkintoa yhdessä muiden kohteen toimittajien kanssa.

Pentti Kettunen ja Tehomet Oy palkittiin 7.10.2006 Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Pääjuhla ja palkitsemistilaisuus pidettiin Hämeenlinnassa Pullerihallissa.

Suomen Nuorkauppakamarit Ry myönsi Tehomet Oy:lle Vuoden vientitykki 2009-palkinnon. Kilpailussa haettiin kansainvälisesti menestynyttä yritystä kokoon katsomatta. Erityistä kiitosta Tehomet Oy sai kasvustaan ja markkinoidensa laajentamisesta ulkomaille sekä yrityksen pitkäjänteisestä kehittymisestä alallaan. Tehometin vienti onkin levittäytynyt laajalle alueelle Eurooppaan sekä muille mantereille.

Suomen Asiakastieto Oy:n raati palkitsi vuonna 2014 Tehomet Oy:n Etelä-Savon Maakunnan Vahvin -palkinnolla kiitoksena pitkäaikaisesta positiviisesta liiketoiminnan kehittämisestä.

Faktoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehomet -konserni
Perustettu Emoyhtiö vuonna 1979

Tytäryhtiö Viroon 2005 ja koristeelliset puupylväät 2007

Asiakkaat Sähkötukkuliikkeet

Kunnat ja kaupungit

Suuret katuvalaistusurakoitsijat

Tieliikelaitos

Markkina-alue Skandinavia, Balttia ja Venäjä
Liikevaihto 16 miljoonaa euroa
Määrät 60 000 pylvästä vuosittain
Pylväsmallit Koristeelliset pylväät

Olakepylväät

Kartiopylväät

Puupylväät

Turvapylväät

Komposiittipylväät

Mastot

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Annual report 2007 (pdf) (sivu 28) 18. maaliskuuta 2008. Valmont. Viitattu 21.7.2008. (englanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]