Teemasivu:Sotahistoria/Henkilöpoiminta/15

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hannibal Barka (247 eaa.183 eaa.) oli karthagolainen poliitikko ja yksi antiikin ajan nerokkaimmista sotapäälliköistä. Hänet tunnetaan parhaiten toisen puunilaissodan aikaisista saavutuksistaan.

Hannibal johti armeijansa Hispaniasta, Alppien yli, Italian niemimaalle ja löi roomalaiset Trebiajoella vuonna 218 eaa., Trasimenus-järvellä vuonna 217 eaa. ja Cannaessa vuonna 216 eaa. Cannaen jälkeen roomalaiset eivät uskaltautuneet kenttätaisteluun Hannibalia vastaan. Hannibalin oli palattava Karthagoon kun Scipio Africanus hyökkäsi Afrikkaan. Vuonna 202 eaa. Scipio löi Hannibalin Zaman taistelussa.

Sodan jälkeen Hannibal johti Karthagoa monen vuoden ajan, kunnes roomalaiset pakottivat hänet maanpakoon vuonna 195 eaa. Hannibal pakeni aluksi seleukidien Antiokhos III luokse. Kun roomalaiset löivät seleukidit vuonna 189 eaa. oli Hannibalin paettava Bithynian kuninkaan Prusias I:n luokse. Vuonna 182 eaa. roomalaiset vaativat että Prusias luovuttaisi Hannibalin heille, mutta Hannibal teki mieluimmin itsemurhan kuin antautuisi.