Antiokhos III Suuri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Antiokhos III)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Antiokhos III

Antiokhos III Megas (noin 241 eaa.187 eaa.) oli seleukidien valtakunnan kuningas vuosina 223–187 eaa. Hänen lisänimensä megas ("suuri") johtuu väärinkäsityksestä. Persian kuninkaan arvonimiin kuului megas basileus eli suurkuningas.

Antiokhos III sai 18-vuotiaana perinnöksi sekavassa tilassa olevan valtion. Idän provinssit olivat jo irrottautuneet Persiasta, ja pian Antiokhoksen valtaannousun jälkeen Media ja Persis kapinoivat kuvernöörejään vastaan. Sisäpoliittisten ongelmien ohella Antiokhos taisteli Baktriaa, Intiaa ja roomalaisia vastaan.

Antiokhoksen armeija hävisi taistelun roomalaisia vastaan vuonna 190 eaa. Rauhassa Antiokhoksen täytyi luovuttaa roomalaisille Vähä-Aasia melkein kokonaan, lähes koko laivastonsa ja kaikki sotanorsunsa, maksaa 15 000 talenttia sekä sitoutua olemaan ahdistelematta läntisiä naapureitaan. Rauha Rooman kanssa oli Antiokhokselle nöyryyttävä, ja hän menetti kansalaistensa kunnioituksen. Valtakuntaa alkoivat ravistella kapinat ja talousvaikeudet. Antiokhos surmattiin Persianlahden rannikolla, kun hän oli kukistamassa alueella puhjennutta kapinaa ja ryöstämässä samalla Baalin temppeliä.[1]


Edeltäjä:
Seleukos III
Persian kuningas
Seleukidien hallitsijasuku
Seuraaja:
Seleukos IV
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


  1. Grimberg, Carl: Kansojen historia. Osa 5. Rooma, s. 73-74. WSOY, 1980. ISBN 951-0-09733-0.