Teemasivu:Kasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Mikä on teemasivu? | Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut

Kasvien teemasivu

Kasvien teemasivulta löydät valikoitua sisältöä kasveista ja kasvitieteestä.

Kasvit (Plantae) on yksi neljästä aitotumaisten eliöiden pääryhmästä. Nykytietämyksen mukaan maapallolla elää n. 300 000 –- 320 000 kasvilajia, josta suurin osa kuuluu siemenkasveihin, eli noin 260 000–290 000 lajia.

Kasvitiede on biologian tieteenhaara, joka tutkii mm. kasvien elintoimintoja, kasvua, lisääntymistä ja niiden evoluutiota. Kasvitieteen osa-alueita ovat muunmuassa: Kasvimorfoligia, mikä tutkii kasvien ulkoista rakennetta. Kasvianatomia, joka tutkii kasvien mikroskooppisella rakenteita, eli solujen rakennetta. Kasvifysiologia, tutkii kasvien elintoimintoja.

Kuvapoiminta

Elektronimikroskoopilla otettu kuva valkotupakan (Nicotiana alata) lehden alapinnasta. Kuvassa lehtikarvoja ja ilmarakoja.

Artikkelipoiminta

Bonsai (jap. 盆栽 Ja-Bonsai.oga bonsai (ohje)) eli ruukkupuu tarkoittaa puuta, joka on kasvatettu ruukussa niin, että se alkaa muistuttaa lajitovereitaan pienoiskoossa. Sana bonsai on japania ja merkitsee ”ruukkuistutusta” (bon ’ruukku’, sai ’istutus’).

On olemassa erityisiä puulajikkeita, jotka kasvavat puiden näköisiksi pienoispuiksi, mutta ne eivät ole oikeita bonsaipuita. Mikään puulaji ei automaattisesti kasva bonsaiksi, mutta teoriassa mistä tahansa puusta voidaan kasvattaa bonsai – jotkin lajit vain soveltuvat bonsaitaiteeseen muita paremmin. Bonsaipuu tarkoittaa nimenomaan kasvia, joka on kasvatettu ruukussa ja joka huolellisella hoidolla alkaa muistuttaa oikeaa, täysikokoista puuta. Bonsaipuita muotoillaan leikkelemällä niiden oksia ja juuria.

Bonsaitaidetta harrastetaan edelleen myös Kiinassa, missä siitä käytetään nimitystä pénjǐng (kiin. 盆景). Pénjǐng ei kuitenkaan ole aivan sama asia kuin bonsai, vaan siinä puita kasvatetaan puutarhoissa ja ne ovat suurempia kuin bonsait. Kuitenkin länsimaisessa kulttuurissa käsite bonsai käsittää japanilaisen bonsain, kiinalaisen pénjǐngin sekä korealaisen bunjaen.

Tiesitkö, että...

Romanesco-kaali

Aiheesta muualla
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kasvit.