Tarvo Laakso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarvo Laakso (s. 15. joulukuuta 1955, Tampere) on suomalainen muusikko ja evakelis-luterilainen pappi. Hän toimii seurakuntapastorina Tampereella ja häntä kutsutaan musiikkitaustansa vuoksi "rokkipapiksi".[1]

Syyskuussa 2006 julkaistiin Laakson omaelämäkerrallinen kirja: Rokkipappi krusifiksin juurella.lähde? Laakso oli kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokkaana eduskuntavaaleissa 2007, mutta ei tullut valituksi.

Laakso on pyörittänyt Tampereen Lielahden kirkolla usean vuoden ajan niin sanottua "Lietsun Gospelkirkkoa", jossa konsertoi kuukausittain gospel-muusikkoja ja seurakunnan sanomalle tukensa antavia rokkareita.lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laakso aloitteli kitaransoittoa 14-vuotiaana. Vuonna 1971 hän perusti kavereidensa kanssa kokoonpanon Onnelliset vaeltajat, joka esiintyi sairaaloissa ja vanhainkodeissa sekä hengellisissä tilaisuuksissa. Parissa vuodessa Onnelliset vaeltajat tekivät yli 150 keikkaa.lähde?

Rippikoulun jälkeen Laakso liittyi nuorisomuusikko Seppo Lindellin 'With Christ' -yhtyeeseen ja soitti Jaakko Löytyn ensimmäisillä levyillä sähkökitaraa.lähde? Laakso julkaisi ensimmäisen albuminsa nimeltä Huuhkain vuonna 1979. Hänen tyylilajikseen muotoutui rock-gospel. Laakso julkaisi toisen albumin Taivasalla vuonna 1980 ja LP-levyn Sähköpaimen 1981. Levyn kappale Krusifiksin juurella nousi Laakson tunnetuimmaksi kappaleeksi.lähde? Levyllä kitaraa soitti Heikki Silvennoinen.[2]

Seuraavat kaksi levyä Jouheita kaikuja (1982) ja Ristikko (1984) Laakso teki karstulalaisen Grace-yhtyeen kanssa. Laakso opetti Vaajakoskella rumpujen ja kitaran soittoa nuorille, joista hän valmensi yhtyeen Gospel akatemia ja lauluryhmän Gospel akat. Tuolla kokoonpanolla ilmestyi pitkäsoitto Kylmänväreet (1986).

Seuraavina vuosina Laakso toteutti kokoelmalevyn Krusifiksin juurella (1988) ja albumin Seitsemäs herääminen (1989). Näiden kahden CD-levyn jälkeen hän julkaisi englanninkielisen LP:n My Own Way, (1990). Levyn tekstien luomisessa oli mukana kirjailija ja kirjallisuusprofessori Douglas Robinson.

Laakso työskenteli 1990-luvun alussa Kauhajoen evankelisen opiston musiikinopettajana. Tuona aikana hän julkaisi albumi Syntynyt Eurooppaan (1991) soittaen itse kaikkia instrumentteja. Tampereelle palattuaan hän teki Richard Bachin innoittamana levyn Silta yli (1994) ja sävelsi yli 70 raamatuntekstiä sekä teki messun Evankeliumin juhla (1995). Seuraava levy oli Aamun avaus.

Laaksolla puhkesi epilepsia, joka muutti hänen musiikkinsa suuntaaselvennä ja näin syntyi albumi Elämää suurempaa.lähde? Hän julkaisi vaimonsa Marjan kanssa pelimanniteoksen Tunturimaa (2002). Samoihin aikoihin hän koosti neljän CD:n kokoelman Valkokultaa vanhoista levytyksistään. Viittäkymmentä täyttäessään hän julkaisi kolme pitkäsoittoa: Mä kotiin yöllä tuun (2005), progevivahteisen Ritariperho (2005) ja Kalavale ja kantelijatar -levyn (2005).

Vuonna 2008 Laakso julkaisi albumin Metsän poika sekä rentoutumismusiikkilevyn Nokkaunia!. Hän kokosi perheensä kanssa Starwar-yhtyeen, jonka ensimmäinen levy RRR julkaistiin saman vuoden syksyllä Maata näkyvissä -festareilla.lähde? Starwar oli mukana myös Laakson taiteilijauran 30-vuotisjuhlalevyllä, Kiitos!, joka julkaistiin vuonna 2009. Starwar julkaisi toisen pitkäsoittonsa Rakkaus räiskyköön vuonna 2010.

Laakso kokosi yhdeksän CD-levyn kokoelma-albumin Tähtitaivas vuonna 2011. Albumilta löytyy noin 200 Laakson tärkeintä levtystä osa remiksattuina.lähde? Starwarin kanssa Laakso julkaisi albumit Tuliterä (2013) ja Häikäisevän Viestin Tuojat (2015).[3] Vuonna 2019 hän julkaisi soololevyn Taivas kaiken kuulee.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laakson perheeseen kuuluu vaimo ja viisi poikaa.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rokkipappi Tarvo Laakso: Teen mitä haluan Seurakuntalainen. Viitattu 26.8.2019.
  2. Tarvo ‎– Sähköpaimen Discogs. Viitattu 26.8.2019.
  3. Starwar Discogs. Viitattu 26.8.2019.