Tarkk’ampujankatu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarkk’ampujankatu

Tarkk’ampujankatu (ruots. Skarpskyttegatan) on noin 350 metriä pitkä[1] itä–länsisuuntainen katu Helsingin Ullanlinnassa. Se alkaa itäpäässään Kasarmikadulta ja päättyy länsipäässään Viiskulmaan. Tarkk’ampujankatu on kaksisuuntainen lukuun ottamatta Korkeavuorenkadun ja Kasarmikadun välistä osuutta, jossa se on yksisuuntainen itään. Tässä kohdassa on raitiokiskot ja linjan 10 eteläinen päätepysäkki; raitiovaunut kiertävät Tarkk'ampujankadun etelässä rajaaman korttelin vastapäivään.

Kadun nimi juontuu Ullanlinnassa sijainneesta Suomen kaartin kasarmista ja ampuma-alueesta, joka sijaitsi kasarmin länsipään kohdalla.

Tarkk’ampujankatu sai nykyisen kirjoitusasunsa vuonna 1928. Tätä ennen kadun virallinen nimi oli Tarkka-ampujankatu.[2][3]

Sisällissodan aikana Tarkk’ampujankadulla taisteltiin useasti. Sodan jälkiä on edelleen havaittavissa rakennusten seinissä.[4] Nykyään kadulla sijaitsee lähinnä asuinkerrostaloja ja kivijalkakauppoja.

Poikkikadut idästä länteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tarkk’ampujankatu in Ullanlinna – Eteläinen suurpiiri StreetDir. Viitattu 3.4.2016.
  2. Miksi Tarkk’ampujankatu on Tarkk’ampujankatu eikä Tarkka-ampujankatu? kysy.fi. Arkistoitu 15.4.2016. Viitattu 3.4.2016.
  3. Olavi Terho ym. (toim.): Helsingin kadunnimet, s. 140. Helsingin kaupungin julkaisuja 24, 1970, Helsinki.
  4. Suomalaiset kuvaavat sotien jälkiä kaupungeissa – katso kuvat ja tarinat tutuilta kulmilta Yle.fi. Viitattu 3.4.2016.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.