Tarja Merivirta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarja Merivirta on suomalainen laulaja ja tuottaja, joka on esittänyt lähinnä country-, folk- ja laulelmamusiikkia. Omalla nimellään Merivirta on julkaissut musiikkitallenteita vuodesta 1997 lähtien Texicalli Recordsin artistina. Häntä voi kuulla myös muiden artistien levyillä. Hän on toiminut myös karaokenvetäjänä ja erilaisissa projekteissa ikääntyneiden ihmisten hyväksi. Merivirta on kiertänyt laulattamassa pääkaupunkiseudun hoivakodeissa ja vastaavissa paikoissa. Hän on työskennellyt toiminnanohjaajana Vanhusten Ystävät ry:ssä.

Nuoruudessaan Merivirta piti sellaisista musiikintekijöistä kuin Electric Light Orchestra, The Eagles ja Neil Young. Listaa voi nykyään täydentää vaikkapa Susan Boylella, Tom Waitsilla ja Leonard Cohenilla. Voidakseen säestää itseään Merivirta opetteli parikymppisenä soittamaan komppikitaraa. Hän esiintyi sitten muun muassa O'Malley's-irlantilaispubin musiikkijameissa esittäen sellaisia lauluja kuin Päivänsäde ja menninkäinen ja Moskovan valot. Tom Kuschka kannusti Merivirtaa laulamaan country-musiikkia, koska hänen puhdas äänensä on siihen sopiva. Merivirta teki myös duokeikkoja Teddy & The Tigers -yhtyeestä tutun Aikka Hakalan kanssa esittäen sellaisia lauluja kuin Hank Williamsin "I'm So Lonesome I Could Cry". Tällöin Hakala opetti Merivirralle myös kantrimusiikkiin kuuluvaa jodlaustekniikkaa. Jossain vaiheessa oli kuvassa mukana myös Hoyt Axtonin laulusta nimensä saanut yhtye Della and The Dealers.

Vuonna 2008 Merivirta oli mukana Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla järjestetyssä Anki Lindqvistin tribuuttikonsertissa Ne kesäyöt. Tällöin hän esitti muun muassa kappaleen "Niin aikaisin".

Vuonna 2009 Tarja Merivirta oli mukana niin ikään Kaustisen festivaaleilla järjestetyssä Beatles Goes Folk -konsertissa. Merivirran yhtenä haaveena onkin levyttää Beatles-lauluja.

Vuonna 2010 Merivirta oli mukana ensimmäisessä Himos Folk -tapahtumassa. Tällöin hän esitti muun muassa Kate & Anna McGarriglen ohjelmistosta tutun kappaleen "Heart Like a Wheel". Merivirran taustayhtyeessä olivat Matti Kallio (koskettimet, tinapilli, sovitukset), Pauli Halme (kitara), Hannu Rantanen (basso), Kepa Kettunen (rummut) sekä Kukka Lehto (viulu, laulu).

Vuonna 2010 valmistui pitkään suunniteltu ja rahoituksen suhteen takkuillut Laulun iloa! -sarjaan liittyvä paketti Joulun lumoa. Idea paketin tekoon syntyi aikaisemmasta pienimuotoisemmasta projektista Tanssiva laulu, jossa Merivirran yhteistyökumppaneina olivat fysioterapeutti, tanssinopettaja Maija Astikainen sekä Jukka Haaviston orkesteri.

Joulun lumoa -projektissa mukana olivat muun muassa Jussi Liski sekä julkaisijana Vanhusten Ystävät ry. Taloudellista tukea saatiin vasta loppuvaiheessa Alfred Kordelinin säätiöltä. Projektissa valmistettiin ikäihmisten käyttöön sopiva yhteislaulupaketti, jossa on viisi levyllistä eli 102 kappaletta joululauluja, 20 laulukirjaa sekä lauluhetken ohjaajan opas.

Laulun iloa! -sarjaan on tarkoitus tehdä jatkoa ottamalla mukaan vanhoja ja perinteisiä lauluja.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit

 • Valon hetki (Texicalli Records TEXCD 005, 1997)
 • Laulu ilman nimeä (TEXCD 032, 1999)
 • Talvi, taivas, tähdet (TEXCD 064, 2005). Joululevy.
 • Joulun lumoa (2010). Kattava joululaulupaketti.

Singlet

 • Valon hetki / Vihreänsininen meri (Texicalli Records TEXCDS-7, 1997)
 • Jolene (TEXCDS-14, 1999)
 • Talven laulut (TEXCDS-17, 1999). Eero Raittisen kanssa. Sisältää laulut "Avaruus" (Walking in the Air), "Aikaa ystävälle" (I'll Be Home with Bells On) ja "Tunnelmaa jouluun" (Christmas Without You).
 • Kerran joulukuun aikaan (Once Upon a December) (TEXCDS-26, 1999)

Muilla levyillä

 • Mika Grönholm & Tarja Merivirta (Finalmix FMCD 110, 1998). Sisältää kappaleet "Usva", "Valitus" ja "Soulsauna".
 • Veli-Matti Järvenpää: Haitaritaivas (Texicalli Records TEXCD 015, 1999)
 • Eri esittäjiä: Suosikit 2000 Vol. 1 (Texicalli Records TEXCD, 2000)
 • Sateenkaari sydämessäni – A Compilation of Finnish Folk Music (Amigo Music AMFCD2018, 2000)
 • Tarja Merivirta, Peter Franzén ja Ossi Peura: Laulu lasista ja timantista (Texicalli Records TEXCD 039, 2001) ja siltä julkaistu single Rakkaudestakin laulu (Finalmix FMCS 13).
 • Eri esittäjiä: Laulava sydän: Kaartamo-Kettunen-Kuustonen (2CD 2002 EMI YLE2 5376432, 2002)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mari Koppinen: Laulu koskettaa, iästä viis. Helsingin Sanomat, 6. joulukuuta 2010, Kulttuurisivut. Artikkeli Tarja Merivirran johtamasta yhteislauluhetkestä Helsingin Itäkeskuksen Ruskopirtissä.
 • YLE Radio Suomi, 16. joulukuuta 2010, Lähikuvassa Tarja Merivirta, toim. Jake Nyman.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.